Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Lékaři z Brna odjeli na Ukrajinu, aby uzdravili popálené pacienty

Za pacienty s popáleninami odcestovali na Ukrajinu lékaři z Brna. V zemi postižené válkou čeká čtyřčlenný tým zdravotníků náročný úkol. Jen v pár dnech odoperují na dvě desítky lidí, kteří jako následek probíhajícího konfliktu utrpěli vážná poranění. Na první misi programu Medevac se zaměří na zákroky v plastické chirurgii.

Tři chirurgové a jeden anesteziolog. To je složení skupiny z Fakultní nemocnice Brno, která se vydala do ukrajinského města Lvov, aby pomohla tamním zraněným. V západním městě, které před několika týdny čelilo jednomu z doposud největších ruských útoků, se zaměří na pacienty s popáleninami. V pěti dnech lékaři plánují uzdravit dvacet lidí.

„Pomohou těm, kteří kvůli válce nemají přístup ke zdravotní péči nebo se jim adekvátní odborné péče nedostává. Jde o první lékařskou misi programu Medevac na Ukrajině,“ informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Prvního zraněného vzali na sál v pondělí, další komplikované zákroky v oblasti plastické chirurgie stihnou do pátku. Potřebným lidem tak umožní snadnější návrat k důstojnějšímu životu.

Podporu Ukrajincům čeští doktoři poskytli hned po vypuknutí konfliktu. Ve spolupráci s pražskou Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a s Českým červeným křížem se zapojili v tamních popáleninových centrech, kam dodali zdravotnický materiál v hodnotě dvou milionů korun. Loni v březnu Medevac také do Česka transportoval kriticky zraněnou malou holčičku. Ta se o několik měsíců později vrátila už zahojená zpět domů. Přímo do zasažené oblasti ale vládní program nyní poslal chirurgy z jihomoravské metropole poprvé.

Medevac společně s programem Pomoc na místě tvoří humanitární a asistenční opatření ministerstva vnitra v zemích s velkými uprchlickými populacemi, které čelí značným migračním tlakům. Rozpočet obou projektů pro pomoc Ukrajině čítá pro rok 2023 dohromady 120 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno/Facebook

Štítky Brno, FN Brno, lékaři, zdravotnictví, Ukrajina, zdraví, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři z Brna odjeli na Ukrajinu, aby uzdravili popálené pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.