Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Naočkujte se proti chřipce a covidu zároveň, radí brněnská neziskovka

S blížící se zimou, s níž pravidelně přichází častý výskyt respiračních onemocnění, se zintenzivňuje očkovací kampaň. Lékaři vybízejí nejen k vakcinaci proti koronaviru, ale také očekávané chřipce. Podle odborníků z Brna je výhodné obě očkování zkombinovat.

Denně zamíří do brněnského očkovacího centra Bohéma až dvě stě lidí. Drtivá většina odchází z budovy Janáčkova divadla s třetí či čtvrtou posilující dávkou. Odborníci z neziskovky Společnost Podané ruce, která se o chod centra stará, nyní vybízejí Brňany, aby zvážili i očkování proti chřipce. Vakcinaci proti oběma nemocem je možné provést zároveň.

„Kombinace očkování proti covidu a chřipce je výhodná. Jde o respirační infekce, jejichž sezona právě přichází. Očkování proti chřipce je doporučeno od října, zároveň se znovu chystáme na další vlnu koronaviru,“ vysvětlil pro Drbnu ředitel výzkumu a vzdělávání Společnosti Podané ruce Viktor Mravčík.

Blíží se nová covidová vlna a australská chřipka. Naočkujte se, vyzývá ministr i herec

Očekáváme, že v první polovině listopadu přijde nová vlna covidu, ohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Šéf zdravotnického resortu zároveň vybídl lidi k očkování proti koronaviru. Stejný apel směrem k veřejnosti adresoval rovněž...

Neziskovka nyní vyčkává na dodání 150 vakcín proti chřipce, která ohrožuje zejména seniory a chronicky nemocné. Očkování vyjde zájemce na pět set korun. Stejně jako v případě vakcinace proti koronaviru mohou do Bohémy přijít bez objednání. „Vakcíny dorazí na konci příštího týdne, kdy také odstartuje očkování. Další nákup zvážíme podle zájmu lidí,“ řekla koordinátorka očkovacího centra Ria Peška.

Začalo i testování

K očkování proti oběma chorobám vyzval při nedávné návštěvě Brna také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Dostaví se silná chřipka z Austrálie. Kombinace dvou nemocí může být pro seniory či lidi s dalšími rizikovými onemocněními smrtelným koktejlem," upozornil ministr, který očekává start další covidové vlny v prvním a druhém listopadovém týdnu.

Brněnská neziskovka obnovila také testování proti koronaviru. Testovací místo s antigenními i PCR testy je pro zájemce dostupné v parku na Kolišti. „Včera přišlo na testování šest lidí, což je poměrně málo. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál. Závisí to na informovanosti lidí i lékařů, kteří mohou předepisovat žádanky na testování,“ řekl Mravčík s tím, že lidé bez žádanky si testy uhradí sami.

S testováním začaly Podané ruce i přes to, že bude pravděpodobně ztrátové. „Chceme tu službu pro lidi udržet co nejdéle. Plánujeme kontaktovat také sociální služby, jako jsou Armáda spásy nebo brněnská Charita, které by o testování svých klientů mohly mít zájem,“ řekl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky očkování, koronavirus, vakcína, zdravotnictví, chřipka, COVID-19, Brno, Vlastimil Válek, Jindřich Vobořil, TOP 09, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

když se do toho plete neziskovka-jakákoli-jsou za tím jen peníze, nevěřím těmto spolkům

Čtvrtek, 3. listopadu 2022, 11:49Odpovědět

Marie Glanczová

Myslím, že vakcinaci již odzvonilo. A placené testování - to už úplně zanikne, protože bude určitě lepší tyto peníze dát za jídlo, energie, pohonné hmoty atp.

Čtvrtek, 3. listopadu 2022, 11:27Odpovědět

Naočkujte se proti chřipce a covidu zároveň, radí brněnská neziskovka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.