Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Blíží se nová covidová vlna a australská chřipka. Naočkujte se, vyzývá ministr i herec

Očekáváme, že v první polovině listopadu přijde nová vlna covidu, ohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Šéf zdravotnického resortu zároveň vybídl lidi k očkování proti koronaviru. Stejný apel směrem k veřejnosti adresoval rovněž herec Petr Čtvrtníček, který se stal hlavní tváří vakcinační kampaně.

Divadelník Čtvrtníček se v pondělí vypravil do Brna, aby se před televizními kamerami a dohledem ministra či lékařů posilnil čtvrtou očkovací dávkou proti covidu. Ke kampani ministerstva se připojil proto, že sám se potýkal se těžkými průběhem nemoci. 

„Mám osobní zkušenost s covidem. Byl jsem hospitalizovaný v nemocnici, navíc mi zemřel táta i přátelé. Nechal jsem se znovu naočkovat, protože jsem na straně, která věří lékařům a odborníkům,“ řekl osmapadesátiletý umělec, jenž připojil i vzkaz pro neočkované. „Nechte se naočkovat. Nic rozumnějšího mě nenapadá, i když je spousta lidí, kteří tvrdí opak. Nikdo je k očkování ale nenutí,“ sdělil Čtvrtníček. 

Vlna je za dveřmi

K vakcinaci rovněž nabádá veřejnost zdravotnický resort. Jeho šéf Vlastimil Válek upozornil, že se blíží nová covidová vlna. Na síle nejvíce nabere první či druhý týden v listopadu. „Čeká nás nyní sychravý podzim. S tím se bude zvyšovat počet pozitivních a hospitalizovaných lidí v nemocnicích. Dostaví se navíc silná chřipka z Austrálie. Kombinace dvou nemocí může být pro seniory či lidi s dalšími rizikovými onemocněními smrtelným koktejlem,“ uvedl Válek.

Podle ministra původem z Brna se denně očkuje až 18 tisíc lidí a injekci už dostali nejrizikovější skupiny. Celkem má 600 tisíc lidí čtvrtou dávku očkování proti covidu. „Můžeme vtipkovat, šířit dezinformace a myslet si, že po očkování máme v sobě čipy nebo se z nás stanou yettiové. Pravda ale je, že očkování zachraňuje stovky milionů lidských životů. Opakovaně se to potvrdilo,“ dodal Válek s tím, že v ideálním scénáři si lidé mají dát vakcínu jak proti chřipce, tak i koronaviru.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Covid, Očkování, Kampaň, Válek, chřipka, Vlastimil Válek, COVID-19, Petr Čtvrtníček, TOP 09, nemoc, Brno, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Tým tří výzkumníků dospěl k závěru, že virus Sars-CoV-2 byl geneticky modifikovaný, poté co porovnal jeho strukturu s „divokými“ a laboratorními ekvivalenty.
Podle preprintu, který zveřejnili Valentin Bruttel z německé Wuerzburg University, Alex Washburne z amerického výzkumného centra Selva Analytics a Antonius VanDongen z Duke University, rovněž v USA, má virus Sars-CoV-2 doslova „otisky prstů“ genetických manipulací. V článku zveřejněném tento týden se uvádí, že tito tři vědci nalezli opakující se genetický strukturní prvek zvaný restrikční místo, který popisují jako známku toho, že genom viru byl „sešit“ dohromady.
„Aby mohli vědci vytvořit virus v laboratoři, obvykle upravují virový genom tak, že přidávají a odstraňují místa sešívání, tzv. restrikční místa. Způsoby, jakými výzkumníci tato místa upravují, mohou sloužit jako otisky prstů sestavení genomu in vitro,“ tvrdí se v práci, která zatím nebyla recenzována.
Dodává, že struktura viru Sars-CoV-2 je „anomální u divokých koronavirů“, ale „běžná u laboratorně sestavených virů“, a poukazuje na určité „synonymní nebo tiché mutace“, které odlišují restrikční místa. Koncentrace takových mutací „je velmi nepravděpodobná, že by vznikla náhodnou evolucí,“ uvádí se v preprintu.
Výsledky studie ukazují, že „tento virus je z 99,9 procent umělou, pravděpodobně manipulovanou kopií přirozeného viru,“ řekl Bruttel německému zpravodajskému médiu ntv. Vědec uvedl, že během své studie objevil známky podobných manipulací, které denně provádí při vytváření léků na bázi proteinů pro autoimunitní onemocnění.

Bruttel, který je držitelem doktorského titulu v oboru imunologie a letos získal cenu za inovace na německých biotechnologických dnech – národním fóru biotechnologického průmyslu -, řekl ntv, že na studii pracoval od léta 2021, kdy si poprvé všiml abnormalit v genomu viru.

Středa, 26. října 2022, 07:58Odpovědět

Marie Glanczová

Myslím, že už si na covidu vydělali dost-konec strašení, konec videí,kde si politici nechávají píchat B-12. Nevěřím jim ani pozdrav

Úterý, 25. října 2022, 12:26Odpovědět

Blíží se nová covidová vlna i australská chřipka. Naočkujte se, vyzývá ministr i herec  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.