Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O prázdninách se na jižní Moravě utopilo pět lidí. Pozor na alkohol, varují záchranáři

Záchranáři v Jihomoravském kraji zasahovali v červnu a červenci u dvou desítek tonoucích lidí. Pět jich zemřelo. Záchranáři vyjíždějí k mladým lidem, ale i seniorům a dětem, řekla to mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Podle ní by lidé neměli skákat do vody na neznámých místech ani pít před koupáním alkohol.

S ohledem na letní počasí lidé více vyhledávají pobyt u vody. „Od začátku června do konce července máme dvě desítky případů tonutí. V pěti se nám bohužel životní funkce pacientů přes veškerou snahu nepodařilo obnovit," uvedla pro ČTK Bothová.

Záchranáři vyjíždějí k různým věkovým kategoriím. „Jsou to tonoucí dospělí v mladším i středním věku, kde je to někdy v kombinaci s alkoholem. Vyjíždíme ale i k seniorům a dětem. Je to u přírodních vodních ploch, bazénů rodinných domů, ale i na veřejných koupalištích," vyjmenovala Bothová.

Dospělí by podle ní měli mít děti vždy na očích. „Stačí pár centimetrů vody a pár vteřin nepozornosti a neštěstí je na světě. Před koupáním by lidé neměli pít alkohol. Vysoce rizikový je v kombinaci s nočním koupáním," řekla Bothová. Záchranáři také upozorňují, že by rekreanti neměli plout do dráhy lodím nebo by neměli skákat do neznámých míst, kde hrozí riziko úrazu. „Je potřeba dodržovat pravidla při hrátkách na vodních atrakcích. A pokud je člověk nemocný například epilepsií, měl by mít doprovod," dodala Bothová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, rekreace, Jihomoravský, alkohol, Jihomoravský kraj, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O prázdninách se na jižní Moravě utopilo pět lidí. Pozor na alkohol, varují záchranáři  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.