Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Práce je pro mě posláním, říká sestřička z Brna, která pomáhá pacientům téměř půl století

V areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně se pohybuje více než tisícovka zdravotních sester, jen jedna se ale může pyšnit pracovním nasazením, které trvá již neuvěřitelných devětačtyřicet let. Magdalena Sedláčková nastoupila do svatoanenské nemocnice po zdravotní škole a dle svých slov by povolání neměnila.

Služebně nejstarší sestřička svatoanenské nemocnice přišla do brněnského zdravotnického zařízení v létě roku 1973 a od té doby mu zůstala věrná. „Práce zdravotní sestry pro mě vždycky byla víc než povoláním posláním,“ svěřila se žena, která je téměř půl století členkou týmu I. interní kardioangiologické kliniky.

Do praxe nastoupila plná očekávání a strachů v době, kdy bylo pro zdravotní sestry denním chlebem vyvařování jehel či používání skleněných stříkaček. Přesto však tvrdí, že odborné práce jí během posledních desítek let přibylo. „Pacienti jsou někdy komplikovaní, ať už to jsou dekubity, defekty… Je to náročnější. Tím ale nechci říct, že když jsem začínala, bylo to jednoduché," uvedla.

Ze zdravotnice aktivní babičkou

Volby povolání Sedláčková nikdy nelitovala a na zdravotní školu by dle svých slov zamířila znovu. Přestože původně plánovala, že se po pár letech praxe ze svatoanenské nemocnice vrátí do rodného Kyjova, osud tomu chtěl jinak. A po desítkách let strávených v Brně nyní žena, která je od roku 2016 v důchodu, plánuje opustit milované zaměstnání.

 „Myslím, že ke konci roku bych to už ukončila, a to kvůli zdravotním problémům. Jsem z toho nešťastná, v pracovním životě jsem nikdy nemusela výrazně využívat pracovní neschopnost, ale teď už to je tak, jak je, a nechci kolegyně omezovat tím, že nečekaně vypadnu z provozu," popsala Sedláčková s tím, že po odchodu z práce plně přesune pozornost k rok a půl staré vnučce a stane se aktivní babičkou.

Na otázku, jaký nejsilnější zážitek si ze své praxe vybavuje, odpověděla zdravotnice jasně. „Velký šok pro mě byl první exitus. Ne že by si člověk neuvědomoval, že život je takový, že přijdeme a také odejdeme, ale tak úplně se na to připravit nejde. Odchodů mi bylo vždycky líto," svěřila se zdravotnice, se kterou se mohou pacienti v současnosti setkat na echokardiografické ambulanci.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky nemocnice, fnusa, zdravotní sestra, zdravotnictví, Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

FNUSA! ;-) ahoj holky! šikovné sestřičky se zlatým srdcem!

Sobota, 14. května 2022, 15:02Odpovědět

Práce je pro mě posláním, říká sestřička z Brna, která pomáhá pacientům téměř půl století  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.