Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdravotní klauni nově rozdávají radost v Domě Naděje Brno-Vinohrady. Dříve narozené budou navštěvovat ob týden

PR článek

Zdravotní klauni začali po dohodě s Domem Naděje v Brně-Vinohradech pravidelně navštěvovat seniory v rámci svého programu Humor pro dříve narozené. Přinesou jim radost, zábavu, chuť do života a hezké vzpomínky. Seniorský program rozvíjí Zdravotní klaun už 14 let.

S Domem Naděje v Brně-Vinohradech začíná Zdravotní klaun spolupráci od dubna 2022 a bude sem docházet vždy v pátek každých čtrnáct dní. Na pravidelných návštěvách se organizace domluvily po speciálním turné na jaře roku 2021. Tehdy Zdravotní klaun navštívil geriatrická zařízení, do nichž pravidelně nechodí, mezi nimi právě i tento domov se zvláštním režimem, který je přizpůsoben specifickým potřebám klientů s Alzheimerovou nemocí.

Při této návštěvě jsme nevěřili vlastním očím, jak moc radosti a života dokáže Zdravotní klaun přinést. Vystoupení bylo podané empaticky a vesele bez infantilního zesměšňování, ke kterému mají některé neprofesionální programy pro seniory sklony. Důležité pro nás je, že z jejich návštěvy čerpáme ještě dlouho po ní – naši klienti si o návštěvě povídají a těší se na další. Jsme rádi, že se klauniády stanou pevnou součástí našeho aktivizačního programu,“ říká oblastní ředitel Naděje v Brně, Jiří Valnoha.

Zdravotní klaun v dubnu navázal spolupráci také s dalším Domovem pro seniory, tentokrát v Jablonci nad Nisou. Celkem už tedy pravidelně navštěvuje 10 geriatrických zařízení. 

Program pro seniory se samozřejmě liší od těch pro děti. Při návštěvách v nich klauni nechodí v doktorských pláštích, ale v elegantně laděných kostýmech, často inspirovaných dobovou módou, folklórem apod. Mají i jiná klaunská jména. Za dříve narozenými chodí na návštěvu, jako staří známí, kteří přináší zprávy z vnějšího světa. Senioři si s nimi mohou zavzpomínat, zazpívat písničku z dob svého mládí, popovídat, zatančit a samozřejmě se zasmát. Klademe důraz na vyvolávání příjemných vzpomínek a na aktivizaci, i kdyby to mělo být “jen” poklepávání nohou v rytmu písničky. Když je na to prostor a příležitost, může být návštěva u seniorů velmi bujará,” říká Irena Dubail, garantka programu Humor pro dříve narozené. 

Přestože je organizace Zdravotní klaun spojená zejména s odbouráváním stresu v dětských nemocnicích, od roku 2008 se specializuje i na seniorská zařízení. Zdravotní klauni se pravidelně vzdělávají a dále se rozvíjejí v oblastech komunikace, medicíny a psychologie. Díky své odbornosti tak dokážou efektivně aktivizovat i seniory, včetně těch s Alzheimerovou nemocí. V praxi to znamená, že navzdory dalšímu onemocnění, jsou stále v kontaktu především s člověkem a jeho životním příběhem, jeho vzpomínkami a jeho duší. Seniorům s Alzheimerovou nemocí se tedy věnují s tímto vědomím a vznikají krásná setkání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Klaun, Zdravotnický, Brno, Nemocnice, dům, návštěva, Alzheimerova choroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní klauni nově rozdávají radost v Domě Naděje Brno-Vinohrady.  Dříve narozené budou navštěvovat ob týden  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.