Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Posilněte se třetí očkovací dávkou, žádá Jihomoravany krajský úřad

Jihomoravský kraj chce, aby se více lidí na jižní Moravě kvůli sílící mutaci covidu omikron naočkovalo třetí posilovací dávkou. Veřejnost k tomu má přimět i nová kampaň, do níž úřad investoval desítky tisíc korun. Jihomoravané narazí na propagační materiály v autobusech,v rádiu nebo na sociálních sítích.

Cílem kampaně je vybídnout lidi, aby zvláště v současné době, kdy stoupají počty nakažených kvůli nové variantě omikron, zvážili třetí dávku očkování. Kraj argumentuje tím, že na umělé plicní ventilaci zatím v České republice neleží žádný pacient s covidem, který má za sebou posilující dávku očkování. Právě to má dokládat, že účinky očkování v praxi fungují. Takové sdělení nyní adresuje úřad veřejnosti prostřednictvím rádií, sociálních sítí či letáků ve spojích hromadné dopravy IDS JMK. Na základě aktuálních statistik kraj zpracoval i letáky, které rozešle městům a obcím.

Vidíme, že to funguje a není potřeba se ničeho bát. Lidé s posilující dávkou mají více než 90% šanci, že je ochrání proti těžkému průběhu, a více než 80% šanci, že se jim nemoc vyhne úplně. To jsou velmi optimistická čísla. Když jsem měl jít na posilující dávku já, tak nebylo moc nad čím přemýšlet,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Posilující dávku dostalo ke 23. lednu 2022 v kraji přes 32 procent lidí. Zájemci se mohou na jižní Moravě nechat naočkovat na 19 na vybraných místech, které má kraj dostupné na webových stránkách. Podle radního pro zdravotnictví Jiřího Kasaly (ODS) bude šíření mutace omikron velmi rychlé. Očekává i větší počet příjmů v nemocnicích. „Omikron je třikrát nakažlivější než delta. Kvůli narůstajícímu počtu karantén může tvrdě zasáhnout život každého z nás. Vysoká čísla navíc znamenají riziko, že se nám opět zahltí nemocnice. Nečekejte, v očkovacích centrech je teď míst dostatek,“ uvedl Kasala.

Zájemci se mohou na jižní Moravě nechat naočkovat na devatenácti vybraných místech, které kraj uvádí na webových stránkách. Celkem dal úřad na kampaň kraj 120 tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNOL

Štítky JMK, Covid, Grolich, očkování, Třetí dávka, Jihomoravský kraj, Česko, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Jan Grolich, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Posilněte se třetí očkovací dávkou, žádá Jihomoravany krajský úřad  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.