Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Potíže s erekcí mohou být varovným signálem. Nepodceňujte prevenci

PR článek

Na urologii míří drtivá většina mužů až po padesátce. Tehdy totiž zpravidla přicházejí první problémy, ať už jde o sexuální dysfunkci či potíže s močením. Zapomínat by však neměli ani na vyšetření prostaty. Rakovina prostaty je totiž u nás druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Osvětu v tomto ohledu dělá například kampaň Movember, za niž jsou vděčni i lékaři z Urologické kliniky FN Brno, která řeší celé spektrum urologických nemocí.

Díky medializaci a dobře fungujícím kampaním je urologie často spojována právě s prostatou, resp. se zhoubným nádorem prostaty,” říká přednosta Urologické kliniky FN Brno MUDr. Michal Fedorko. „Naše klinika však pokrývá celé spektrum urologických nemocí s výjimkou dětské urologie a transplantací ledvin,” pokračuje. Kromě nádorů prostaty, močového měchýře a ledvin tu řeší i močové kameny, nezhoubné zbytnění prostaty, zánětlivá onemocnění urogenitálního traktu, poruchy erekce a andrologické nemoci včetně léčby neplodnosti mužů a inkontinenci mužů i žen. „Toto je naše každodenní náplň jakožto chirurgického oboru,“ říká MUDr. Fedorko.

Pacienti na kliniku přicházejí do ambulancí, které jsou umístěny v budově přezdívané „rohlík” kvůli jejímu tvaru. „Přijít mohou bez objednání i bez doporučení. Pokud mají akutní problémy, jsou ošetřeni v akutní ambulanci, pokud není jejich stav akutní, jsou objednáni na standardní vyšetření zpravidla v intervalu 4–6 týdnů,” popisuje přednosta kliniky. Pokud pacienta pošle na kliniku urolog k provedení operačního zákroku, dostane termín obvykle za 3–4 týdny. „U některých zákroků jsou termíny i kratší,” popisuje MUDr. Fedorko.

I muži mají svoji „pauzu”

Typickým onemocněním, s nímž přicházejí starší muži, je nezhoubné zbytnění prostaty. Kvůli obtěžujícím potížím s močením vyhledají urologa sami, nebo jsou k němu posláni svým praktickým lékařem. Dalším důvodem bývá porucha erekce, která se u starších mužů vyskytuje zejména s přidruženými nemocemi pravidelně a někdy může být i varovným signálem závažného kardiovaskulárního onemocnění. „Se stárnutím mužů souvisí i pokles hladiny testosteronu, který se projevuje jak fyzickými, tak psychickými příznaky. Někdy se pro tyto změny používá výraz andropauza,” upozorňuje MUDr. Michal Fedorko.

Krev v moči je nutné řešit okamžitě

V případě nádorových onemocnění hraje důležitou roli čas. Právě proto je tolik důležitá správná prevence. „Pokud mluvíme o nádorech prostaty, bohužel, příznaky jako bolesti či krvácení se objevují až při pokročilém onemocnění, proto je důležitá jejich časná detekce ještě v době bez příznaků,” upozorňuje lékař.

Nejzávažnějším příznakem je pak krev v moči, která na nějakou dobu vymizí. Může signalizovat nádor močového měchýře nebo vývodných močových cest, proto je potřeba provést nejprve všechna potřebná vyšetření. „Opakovaně se setkáváme s tím, že pacient krvácí do moči i několik měsíců, ale nevěnuje tomu pozornost a pak přichází s nádorem, který již vyžaduje radikální operační řešení,” říká MUDr. Fedorko. 

Vyšetření na nádor prostaty patří do rukou urologa

Co se rakoviny prostaty týče, tak v rámci její prevence by měli muži začít docházet na pravidelné vyšetření v 50. roce věku. V případě, že se tato nemoc vyskytla u jejich bratra či otce, měli by k lékaři zamířit už v 45. roce. A pokud jsou známými nositeli některé z mutací, např. BRCA2 genu, pak se jim vyšetření doporučuje už ve 40 letech. 

Vyšetření zahrnuje odběr krve na prostatický specifický antigen (PSA) a palpační vyšetření přes konečník,” popisuje lékař. Právě toho se někdy muži bojí a proto se raději spokojí s tím, že jim jejich praktický lékař odebere krev na PSA. 

Časná detekce karcinomu prostaty však patří do rukou urologa včetně rozhodnutí, zda PSA odebírat a jak interpretovat jeho výsledek,” upozorňuje MUDr. Fedorko. „Snažíme se, aby celé naše vyšetření probíhalo v příjemné atmosféře, věnujeme čas anamnéze pacienta a dalšímu vyšetření, včetně ultrazvuku močových cest. Vyšetření prostaty se provádí na konci a trvá jen několik vteřin,” dodává. Muži se tak nemusí vyšetření obávat. „Strach je mnohdy větší než samotný vjem při vyšetření, které může v kombinaci s dalšími testy zachránit pacientovi život,” upozorňuje lékař.

Samovolný únik moči může u mužů vyřešit umělý svěrač

Výhodou Urologické kliniky FN Brno je nejen komplexnost poskytované péče, ale i zázemí druhé největší nemocnice v ČR, díky němuž mohou lékaři Urologické kliniky využívat moderní zobrazovací diagnostiku, intervenční radiologické metody, multioborovou spolupráci a rozhodovat se v rámci multidisciplinárních komisí. 

Klinika se zaměřuje na léčbu celé řady onemocnění, včetně léčby inkontinence moči (samovolného úniku moči) jak u mužů, tak u žen. Již mnoho let se specializuje na léčbu tohoto problému. Má mnohaleté zkušenosti s implantací umělého močového svěrače. Jedná se o silikonovou protetickou pomůcku naplněnou tekutinou, která se operuje do podkoží, takže není vidět. Funguje na hydraulickém principu a reaguje na změny výkyvu nitrobřišního tlaku podobně jako je tomu ve zdravém těle. Manžeta svěrače obepíná močovou trubici, s výkyvy nitrobřišního tlaku se přeplňuje a tím brání úniku moči. Pokud se chce pacient vyprázdnit, sám si pomocí pumpičky reguluje vyprázdnění manžety svěrače, která následně umožní vyprázdnění močového měchýře.

S tím, jak v posledních letech stoupá operační léčba karcinomu prostaty, zvyšuje se logicky i výskyt močové inkontinence u těchto pacientů. U středně až těžce závažné inkontinence dochází ke snížení kvality života a umělý svěrač může tyto potíže odstranit,” vysvětluje zástupce přednosty Urologické kliniky FN Brno MUDr. Gabriel Varga, Ph.D., FEBU s tím, že při obecné definici úspěšnosti lze touto metodou pomoci až 80 % indikovaných pacientů.

Gabriel Varga

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky FN, Brno, Prostata, Prevence, nemoc, klinika, rakovina, Fakultní nemocnice Brno, Movember, Gabriel Varga, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potíže s erekcí mohou být varovným signálem. Nepodceňujte prevenci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.