Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

O pacienty na Chirurgické klinice FN Brno se budou starat osobní sestry

Chirurgická klinika Fakultní nemocnice v Brně pokračuje v modernizaci léčby pacientů s chorobami tlustého střeva a rekta. Pacienti se dočkají změn při včasné pooperační rehabilitaci, dostanou sestry koordinátorky, které je následně provází celým průběhem léčby.

Jako jedna z prvních nemocnic v Česku i v Evropě zavedla v roce 2017 brněnská Fakultní nemocnice trend ERAS ( Enhaced Recovery After Surgery), ve kterém nyní pokračuje na chirurgické klinice na kolorektální chirurgii vedením Zdeňka Kaly.

Pacienti, kteří se léčí s chorobami tlustého střeva a rekta, se teď mohou těšit na ERAS sestry, speciálně vyškolené zdravotní koordinátorky, které budou nemocné provázet celým průběhem léčby. V praxi to vypadá tak, že pacient přijde do chirurgické ambulance, kde mu nejprve  sestra vysvětlí průběh léčby. Pacient pak dostane dotazník k  léčbě a další termín k edukační sestře, která mu dodá informace o celém průběhu jeho pobytu na Chirurgické klinice. Nakonec se potká s ERAS koordinátorkou, která ho následně doprovází po celou dobupobytu v nemocnici, a kterou může kontaktovat po telefonu i po propuštění k domácímu doléčení.

„Jde především o osobní přístup, vysvětlení celého průběhu v předoperačním, perioperačním i pooperačním období. Pacient vlastně ví, co ho čeká, co má dělat a díky tomu je v lepší psychické pohodě.“ říká vrchní sestra Zdeňka Surá.

Spolupráce pacientů se sestrami urychluje uzdravení

Cílem projektu je, aby byl pacient od začátku informovaný a mohl tak aktivně spolupracovat při pooperační léčbě. To by mělo vést k rychlejšímu uzdravení. Sestrám se pacient může kdykoli ozvat s dotazem nebo při potížích. 

„Jsem s ním v kontaktu jak v rámci hospitalizace, tak po dobu domácího léčení, kdy se může telefonicky ozvat a konzultovat potřebné záležitosti. Takový kontakt může trvat od několika týdnů až po několik měsíců,“ upřesňuje sestra ERAS koordinátorka Helena Bartošová

Výhody pro pacienta – léčbu snáší mnohem lépe a cítí se v bezpečí

Osobní přístup ERAS sester se projeví hlavně na péči o paciety. Ty sestry před samotným zákrokem proškolí, takže s lektorkou dostanou i blízkou osobu, která jim bude poskytovat individuální péči a bude je provázet po celý pobyt v nemocnici. Pacient se na sestru může obrátit kdykoli a s čímkoli. Tento přístup pomáhá nemocné zbavit strachu z procedur a urychlí tak léčbu.

Onemocnění tlustého střeva a konečníku je v České republice velmi rozšířené. Do této skupiny nemocí patří velká škála chorob, od zánětů, přes nádorová postižení až po rakovinu střeva, který je u nás jednou z nejrozšířenějších nemocí na světě. V mnoha případech se tyto nemoci řeší urgentně, například při akutním závažném krvácení, v ostatních případech ale jde léčba dlouhodobě naplánovat. Právě pro tyto případy jsou pak ERAS sestry, které se o pacienty starají individuálně. 

Nemocnice chce zavedením osobního přístupu k pacientovi zlepšit celkový průběh léčby. Díky této novince se zkrátí doba vyšetření a minimalizují se ambulantní návštěvy.

Pacient bude lépe připraven na léčbu, zkrátí se i doba pobytu na JIP a omezí se léčebné procedury jako infuze, podávání opiátů a opioidů. Měl by se zkrátit také celkový pobyt v nemocnici.

Zredukují se zbytečné laboratorní odběry a vyšetření, takže se sníží i komplikace při léčbě. 

Lépe informovaní budou o nemocech, kterými trpí, jak pacienti, tak i jejich rodina. Budou proto vědět, co je čeká a s čím se na sestru mohou obrátit. 
 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno | Zdroj s použitím TZ

Štítky sestra, pacient, FN Brno, projekt, léčba, klinika, Fakultní nemocnice Brno, Česko, Evropa, Helena Bartošová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pacienty na Chirurgické klinice FN Brno se budou starat osobní sestry  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.