Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jižní Moravě vzrostl počet průjmových onemocnění 

Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v červnu dvojnásobný počet případů průjmových onemocnění včetně salmonelózy a kampylobakteriózy než vloni za stejné období. Za jeden týden je 120 nových případů, zatímco loni to bylo týdně kolem 50. Důvodem je teplé počasí.

Lidé by podle hygieniků měli dát pozor na konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaného masa, syrových vajec nebo nepasterizovaného mléka. Více než sto případů infekčních průjmů týdně mají hygienici nahlášených obvykle až o prázdninových měsících, letos to ale přišlo dříve.

„Už nyní číslo 120 za týden signalizuje, že není vše v pořádku. Je to horší než předcházející dva roky. Případy jsou však individuální a vyskytují se v rodinách, zatím nemáme žádnou hromadnou epidemii," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní jsou navíc data hygieniků jen špičkou ledovce, protože je berou od lékařů. Další lidé se s potížemi na lékaře obrátit nemuseli.

Největší riziko přenosu průjmových infekcí vzniká při špatné manipulaci s jídlem. Lidé by neměli jíst syrové maso, syrová vejce a nepasterizované mléko. Při grilování by si měli hlídat dostatečné propečení masa.

Ciupek uvedla, že rizikové jsou často dezerty se syrovými vejci, které už se dál tepelně nezpracovávají. V kuchyni je potřeba nepoužívat stejné prkénko nebo nůž na syrové maso a na hotové. Je také třeba mýt si ruce a ovoce, zeleninu i další potraviny uchovávat v nízkých teplotách.

Průjmová onemocnění doprovází dehydratace. Lidé by proto měli hodně pít. Mezi rizikové skupiny patří děti a senioři. Průjmy a dehydratace mohou skončit i hospitalizací a v krajním případě úmrtím.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky průjem, onemocnění, jižní Morava, Jihomoravský kraj, nemoc, maso, vejce, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě vzrostl počet průjmových onemocnění   |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.