Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Experti z Brna ví, na jakých silnicích řidiči bourají. Poznatky předají policistům přes aplikaci

Kde se v Česku nejvíce bourá, ukazuje policistům nový software vyvinutý vědci z Masarykovy univerzity v Brně (MU). Systém pracuje s policejními daty, které přenáší do přehledné mapy. Pozná, v jakých místech dochází k dopravním kolizím nejčastěji i závažnost nehod.

Aplikaci, jež upozorňuje na dlouhodobě nebezpečná místa silnic, přinesla spolupráce vědců z Masarykovy a Karlovy univerzity. Konkrétní lokality, v nichž se často bourá, přenesli odborníci do online mapy. Systém pomůže především policistům, kteří díky aplikaci zjistí, na jaké úseky silnic či křižovatky se soustředit.

„Na silnicích dochází k příliš mnoha nehodám na to, aby je bylo možné analyzovat pouhým okem, a tento problém pomáháme službě dopravní policie řešit. Naše aplikace vyhledává shluky závažných nehod, které signalizují možné nebezpečné místo. Pomáháme tedy Policii ČR využít data, která získává při standardním šetření dopravních nehod,“ vysvětlil Michal Kvasnička, hlavní autor aplikace z Ekonomicko-správní fakulty MU.

Místa analyzuje expert

Při vyhodnocování mapy je ale stále nezastupitelné expertní oko, které rozpozná okolnosti jednotlivých dopravních nehod. K bouračkám totiž může docházet i kvůli dočasnému problému, jako je například oprava silnice. „Naše aplikace tedy může být užitečným pomocníkem, ale role expertních znalostí policejních analytiků je stále nezastupitelná,“ vysvětlil Kvasnička.

„Aplikace funguje především jako zdroj varování. Policisté tato varování spojí s vlastní expertní znalostí určité lokality, údaji o objemu dopravních proudů, probíhajících silničních úpravách a podobně. Propojení informačních zdrojů umožní policistům zavádět rychlá a efektní opatření na nejnebezpečnějších místech českých silnic," upřesnila Kateřina Eliášová z Ekonomicko-správní fakulty MU.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dopravní nehoda, MUNI, MU, aplikace, ESF MU, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti z Brna ví, na jakých silnicích řidiči bourají. Poznatky předají policistům přes aplikaci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.