Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno si otevřelo alternativní střední školu, kde děti nedostávají známky

Premiérový den ve školních lavicích čekal dnes na waldorfské škole v Brně nejen na prvňáčky, ale také středoškoláky. V městské části Žabovřesky otevřelo své brány lyceum, které chce studentům nabídnout pestrou výuku zakončenou maturitní zkouškou.

Dvě propojené učebny má k dispozici třicet žáků prvního ročníku, které zlákala nabídka nového studia. O zřízení lycea při waldorfské škole se v Brně mluvilo už od roku 2020. Posvěcení k fungování dostala střední škola až dva dny před letošním odevzdáváním přihlášek. I přesto byl o alternativní výuku zájem. „Přijímacím řízením u nás prošlo okolo šedesáti zájemců, což je více, než jsme očekávali,“ řekl Drbně ředitel Waldorfské školy Brno Tomáš Jedlička.

Mezi žáky zřízeného prvního ročníku jsou také děti, které již mají za sebou základní vzdělání na téže škole. Ta funguje v Plovdivské ulici společně s mateřskou školou od roku 2009. Waldorfské vzdělávání si zakládá na rozvíjení intelektuálních schopností žáků i jejich praktických a manuálních dovedností. Se známkami se ale děti ve třídě nesetkají, učitelé je hodnotí slovně.


Žáci prvního ročníku waldorfské střední školy ve své nové třídě

Střední školy stejného typu už fungují v Praze, Příbrami nebo Českých Budějovicích. „Otevření školy je historickým okamžikem  pro Brno i Žabovřesky, jelikož se do budovy vrací střední škola, která v ní v minulosti už byla. Přeji tedy všem, aby wafdorfská škola navázala na to nejlepší, co tehdejší klasické gymnázium poskytovalo,“ řekl v první školní den místostarosta městské části Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL).

Malování i práce s kovem

Výuka se dělí na ranní, dopolední a odpolední epochy. Podle Jedličky se mohou děti učivu věnovat více do hloubky, než je tomu například na gymnáziích. „Vyučování v blocích dává žákům možnost řešít jedno konkrétní téma i několik týdnů. Oproti jiným školám mají u nás také víc praktik a vyučování v terénu, například v oblasti zemědělství, ekologie nebo zeměměřičství,“ vysvětlila hlava školy.

Žáky čekají klasické středoškolské předměty, jako jsou matematika, český jazyk, dějepis či cizí jazyky. V odpoledních hodinách se mohou účastnit také uměleckých a odborných kurzů. Vybírají si z malování, prací s dřevem i kovem nebo sochařství.  

V žabovřeském areálu se nyní nacházejí dvě budovy, mezi nimiž postupně vzniká atrium pro venkovní výuku a kulturní představení. Rekonstrukce vyjde podle mluvčího Magistrátu města Brna Filipa Poňuchálka zhruba na sedmnáct milionů korun. Dělníci by měli stavbu dokončit v nejbližších týdnech.


V areálu se pracuje na venkovní učebně

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky výuka, střední škola, waldorfská škola, alternativní, Brno, Žabovřesky, Filip Leder, KDU-ČSL, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si otevřelo alternativní střední školu, kde děti nedostávají známky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.