Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výstava o slavném skladateli spojila Moravskou zemskou knihovnu s Francouzskou národní

Moravská zemská knihovna (MZK) v Brně vytvořila ve spolupráci s Bibliothèque nationale de France (BnF) virtuální výstavu věnovanou Antonínu Rejchovi, jež představí světoznámého Česko–francouzského skladatele. Zároveň zástupci obou institucí podepsali dohodu o budoucí spolupráci, která umožňuje pořádat i další akce nebo výměnné stáže.

Spojení MZK s BnF vzniklo díky bádání nad rozsáhlým dílem Antonína Rejchy. Část práce hudebního mistra se nachází ve fondech francouzské knihovny. Díky digitalizaci dokumentů uvidí výsledky práce vědců i široká veřejnost, které se zpřístupní v nové výstavě nazvané Antonín Rejcha znovunalezený.

Memorandum i výstava ukazují, že navzdory všem omezením i v této situaci je mezinárodní spolupráce možná a snad ještě potřebnější, než kdy dříve, protože víc než jindy má i symbolický význam,“ sdělil ředitel MZK Tomáš Kubíček, jenž dohodu podepsal s prezidentkou BnF Laurence Engelovou.

Online expozice vznikala při příležitosti výročí 250 let od narození českého skladatele, jehož život i tvorba byly významně spojeny s Francií a pobytem v Paříži. Rejcha, který se narodil v Praze byl vrstevníkem a přítelem Ludwiga van Beethovena, naturalizovaným Francouzem, široce uznávaným profesorem skladby a prvním rodilým Čechem zvoleným za člena Francouzské akademie krásných umění. Jeho všeobecně uznávaný přínos v hudební teorii a pedagogice v posledních letech doplňuje hlubší poznání Rejchy.

Výstava zpřístupňuje současný stav bádání včetně nejnovějších Rejchovských objevů. V devíti tematických celcích přibližuje pomocí autografních rukopisů z fondu Francouzské národní knihovny, archivních dokumentů, původních tisků z fondů Moravské zemské knihovny a dobových rytin místa, na nichž se odehrával Rejchův život, plný zvratů, počínaje rodnými Čechami přes Německo, Vídeň až do Paříže. Zaměřuje se také na různé aspekty jeho hudební a teoretické tvorby,“ uvedli autoři výstavy Jana Franková z MZK a François-Pierre Goy z Francouzské národní knihovny.

Výstava měla mít původně premiéru loni při příležitosti skladatelova kulatého výročí v galerii MZK. Kvůli pandemickým opatřením se však přesunula do virtuálního prostoru, díky čemuž je nakonec ještě rozsáhlejší. Zahrnuje například ukázky z nové nahrávky Rejchovy kantáty Lenore v podání Filharmonie Brno, která vyšla na konci minulého roku. Expozice odstartuje dnes v den Rejchových narozenin. 

Ohodnoť článek

Foto MZK

Štítky knihovna, Brno, Francie, MZK, Moravská zemská knihovna, Antonín Rejcha, výstava, Francouzská národní knihovna, Tomáš Kubíček, Ludwig van Beethoven, Paříž, Jana Doležalová-Franková, François-Pierre Goy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava o slavném skladateli spojila Moravskou zemskou knihovnu s Francouzskou národní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.