Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda zmírnila prohibici, tvrdý alkohol se vrací

Po dvoutýdenní prohibici se dnes na pulty restaurací a obchodů dostane první tvrdý alkohol. Vláda ve středu v noci rozhodla o uvolnění lihovin vyrobených před 1. lednem 2012.

Na trh bude moct být postupně uvolňován také alkohol letošní, u kterého výrobci prokážou dokladem původ lihu. Opatření vejde v platnost prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera v médiích. Zatím není jasný přesný čas. Dnes začne platit rovněž středeční nařízení vlády o podobě formuláře pro prokázání původu lihu.

Kolky s červeným označením NOVÝ, na alkohol vyrobený až po propuknutí metylalkoholové aféry, která si vyžádala 26 životů, začala celní správa distribuovat výrobcům ve středu. I tyto lahve ale budou muset výrobci doplnit takzvaným rodným listem.

Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů. „To, že vláda schválila opatření, neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce,“ varoval po jednání vlády ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že riziko metylalkoholu na českém trhu stále bude.

Otevřené láhve s tvrdým alkoholem budou muset být zlikvidovány. Výjimkou mohou být drahé lihoviny, které majitelé nechají otestovat v laboratořích.

Pro láhve tvrdého alkoholu ve skladech budou muset distributoři získat doklad původu alkoholu do 60 dnů, jinak bude zlikvidován. Za prokazatelně zlikvidovaný alkohol bude stát vracet už vybranou spotřební daň. Láhve ze skladů se nebudou muset překolkovávat.

Zdroj: ČTK

Štítky metylalkohol, vláda, opatření, alkohol, zmírnění, prohibice, restaurace, Leoš Heger, Petr Bendl, ODS, Kolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda zmírnila prohibici, tvrdý alkohol se vrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.