Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strážníci kontrolují dodržování vyhlášky o hazardu

Už několik návštěv mají za sebou brněnští strážníci v provozovnách, kde jsou umístěny výherní hrací automaty. V nich kontrolují, jak je dodržována aktualizovaná celoměstská vyhláška o hazardu, která vstoupila v platnost 1. ledna.

Ta zakazuje provoz hracích automatů v celém Brně, pouze čtyři městské části povolily na svém území živé hry jako například karty nebo ruletu. „Při kontrolách se zejména zaměřujeme na dodržování zákazu provozu hracích automatů v době od sedmi do 14 hodin a také na to, jestli jsou přístroje odděleny od ostatních částí provozoven,“ sdělil tiskový mluvčí městské policie Jakub Ghanem. Jak dále uvedl, některé provozovny, ve kterých bylo zjištěno porušování vyhlášky, navštívili strážníci opakovaně, jestli došlo k nápravě. To, co město nadále trápí a co nemůže samo ovlivnit, je platnost licencí, které ministerstvo financí vydalo na provozování videoloterijních terminálů.

To se může ale v brzké době změnit. Nejvyšší správní soud totiž tento týden rozhodl, že ministerstvo financí může rušit dříve vydaná povolení k provozování hazardních her, pokud se ocitnou v rozporu s novými vyhláškami obcí.

Nejvyšší správní soud neučinil nic jiného, než že dotáhl do důsledků to, co ve svých nálezech naznačoval už Ústavní soud. Ministerstvo financí nesmí ignorovat zákaz provozování hazardních her, který na svém území stanoví obce obecně závaznou vyhláškou," uvedl soudce zpravodaj Tomáš Langášek.

Provozovatelé hazardních her museli podle Langáška s případným zrušením už udělených licencí počítat, loterijní zákon takový postup totiž vždy umožňoval. „Patří to k rizikům podnikání v tomto specifickém oboru,“ doplnil Langášek.

Právo regulovat hazard včetně videoloterijních terminálů na svém území přiznal obcím v minulých letech sérií nálezů i Ústavní soud.

Foto: Jiří Prýgl

Štítky hazardní hra, hrací automat, Tomáš Langášek, ministerstvo financí, Nejvyšší správní soud České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci kontrolují dodržování vyhlášky o hazardu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.