Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet obyvatel Jihomoravského kraje loni vzrostl skoro o 2775

V Jihomoravském kraji se v loňském roce zvýšil počet obyvatel o 2775 na 1,172.853. Na zvýšení se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvíce podílel přirozený přírůstek, přírůstek obyvatel vlivem stěhování byl nepatrně nižší.

"Počet obyvatel se zvýšil zásluhou přirozeného přírůstku, protože se narodilo o 1403 osob více, než zemřelo. Za zvýšení počtu může i stěhování, protože se do kraje přistěhovalo o 1372 lidí více, než se vystěhovalo," uvedl Karel Adam z brněnské pobočky ČSÚ.

Podle něj se počet obyvatel snížil ve dvou okresech Jihomoravského kraje, a to na Hodonínsku o 311 lidí a v Brně o 68 lidí. Nejvíce obyvatel naopak přibylo na Brněnsku, a to 2420.

Nárůst počtu obyvatel zaznamenalo celkem sedm krajů v České republice. Kromě Jihomoravského to byl ještě Středočeský, Praha, Jihočeský, Plzeňský, Liberecký a Pardubický kraj.

Počet obyvatel celé České republiky se po předloňském poklesu vrátil loni k růstu. Na konci loňského roku v Česku žilo 10,538.275 lidí, tedy o 25.856 více než o rok dřív. Jde tak o nejvyšší přírůstek po roce 2010. Obyvatel přibylo hlavně kvůli přistěhovalcům, jejich počet byl loni nejvyšší za šest let. Více lidí se také narodilo, než zemřelo.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Český statistický úřad, Česko, Karel Adam, Brno, okres Hodonín, Praha, Brněnsko, Středočeský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Jihomoravského kraje loni vzrostl skoro o 2775  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.