Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé uctili v Brně památku Václava Havla v jeho uličce

Zhruba pět desítek lidí přišlo ve středu ve 23:23 uctít v Brně památku bývalého prezidenta Václava Havla, který zemřel před dvěma lety. Symbolicky se tak stalo v parčíku na konci nově pojmenované Uličky Václava Havla.

Původní záměr vyslat laserovými ukazovátky na noční oblohu srdce nevyšel. Nicméně organizátor, režisér divadla Husa na provázku Vladimír Morávek, připravil na velkém archu papíru obrys srdce, na němž lidé rozsvěcovali svíčky, a uctili tak památku výrazné osobnosti 20. století.

Některé ze svíček v mírném větru zhasínaly. "Je to symbol víry Václava Havla ve smysl lidského snažení, které se nemusí dařit, ale lidé je stále opakují, protože věří, že to co dělají, dělají dobře," řekl Morávek. Ke vzpomínkovému aktu hrála píseň Imagine od britských Beatles.    

"Vzdáváme čest člověku, kterého jsme milovali. Je důležité, aby naši prapravnuci, až půjdou touto uličkou, věděli, že Havel byl člověk, který věřil, že pravda a láska je silnější než nenávist," řekl Morávek shromážděným. Vysvětlil také, proč se vzpomínkový akt konal v daný čas. "Není v tom žádná symbolika. Hráli jsme ve Veselí nad Moravou hru Betlém a dřív bychom to do Brna nestihli," uvedl.

Druhé výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla si dnes připomněli ale i další lidé na mnoha místech České republiky. V Pražské křižovatce se konala bohoslužba, kterou vedl kardinál Dominik Duka. Kytici k Havlovu hrobu položil prezident Miloš Zeman a svíčky k němu přicházeli lidé zapalovat po celý den, další přinášeli k jeho chalupě na Hrádečku.

Zdroj ČTK

Štítky Ulička Václava Havla, Brno, památka, Václav Havel, Vladimír Morávek, svíčka, Divadlo Husa na provázku, The Beatles, Miloš Zeman, Dominik Duka, Česko, Imagine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé uctili v Brně památku Václava Havla v jeho uličce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.