Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kuba a Toby slavili narozeniny. Poslední v Brně

Dvojice kamčatských medvědů Kuba a Toby stihla ještě před odjezdem do zooparku v Charkově na Ukrajině oslavit ve čtvrtek druhé narozeniny. Zvířata přišla na svět jednatřicátého ledna 2012.

Mláďata samce Jelizara a samice Kamčatky, kteří přišli do Brna v roce 2010 z ruské Zoo Rostov, si pochutnala na dvou dortech z mrkve, červené řepy, banánů, okurek a pomerančů a také na denní dávce ryb a mrkve. „Běžně jim dáváme chleba, zeleninu, jablka a maso. Jde hlavně o to, aby získali potřebnou energii. V létě se jejich energetický příjem pohybuje kolem dvaceti tisíc kilokalorií za den, v zimě jsou to pak tisíce dva,“ vysvětlil ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Doplnil, že vše záleží na tom, jak jsou zvířata aktivní.

Dvěstěpadesátikilová mláďata by se totiž ve volné přírodě v těchto měsících odebrala k zimnímu spánku. „Vypadalo to, že se k němu uchýlí i Kuba a Toby, ale v momentě, kdy venku začalo mrznout, opět vyrazili do výběhu,“ řekla mluvčí brněnské zoo Monika Brindzáková.

Jediný, kdo odpočívá v noře, kterou si vyhrabal ve své části výběhu, je samec Jelizar. „Poprvé od doby, co přijel do Brna, teď opravdu téměř měsíc nevylézá,“ uvedl chovatel Milan Šebesta.

Mláďata čeká na konci února přesun do Charkova. „Návštěvníci s nimi však mohou přijít oslavit narozeniny ještě v sobotu, kdy jsme pro medvědy připravili v jedenáct hodin v rámci komentovaného krmení ještě jedno překvapení,“ uzavřela Brindzáková.

Autoři

Štítky zoo, medvěd, kamčatský, Kuba, Toby, Kamčatka, Jelizar, narozeniny, Brno, Charkov, Zoologická zahrada Brno, Ukrajina, Rostov, Milan Šebesta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba a Toby slavili narozeniny. Poslední v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.