Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnská právnická fakulta otevřela novou knihovnu za 64 mil. Kč

Na brněnské právnické fakultě se studentům otevřela po 16 měsících rekonstruovaná knihovna. Masarykova univerzita do ní investovala přes 64 milionů korun a studenti tam mají jedinečnou možnost vidět základní kámen tehdejší budovy a zároveň univerzitního kampusu pod Kraví horou, který ale nebyl nikdy postaven, řekla novinářům mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Budova právnické fakulty pochází z roku 1932, v základním kameni se loni v červnu mimo jiné našly zakládací listiny s podpisem tehdejšího prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ode dneška budou v knihovně týden vystaveny originály listin, posléze kopie. Originály budou uloženy v univerzitním archivu, kámen v knihovně zůstane trvale.

Na brněnské právnické fakultě se studentům 25. března otevřela po 16 měsících rekonstruovaná knihovna. Na snímku je vystavená pamětní listina Masarykovy univerzity s podpisem prezidenta T.G.Masaryka, která se našla při opravách.

"Díky rekonstrukci se podařilo vyřešit hned dva problémy. Fakulta získala knihovnu, která splňuje parametry moderních zařízení tohoto typu, a navíc odpadly potíže s vlhkostí. Ty způsobovala zastaralá kanalizace a celkově stáří budovy," uvedla děkanka fakulty Naděžda Rozehnalová.

Knihovna se během stavebních prací rozšířila o 500 metrů čtverečních, protože se podařilo spojit suterénní prostor bývalé knihovny a tělocvičny. Většinu peněz univerzita získala z dotace rozvojového programu ministerstva školství.

Právnická fakulta je dodnes jedinou budovou školy na prostranství, na němž měl v době první republiky vzniknout kampus. Škola se totiž od vzniku v roce 1919 potýkala s prostorovými problémy. Jenže hospodářská krize a druhá světová válka plány zhatily a až po roce 2000 se začalo s budováním kampusu na okraji města v Bohunicích.

Zdroj: ČTK

Štítky knihovna, Masarykova univerzita, Kraví hora, Tomáš Garrigue Masaryk, druhá světová válka, Naděžda Rozehnalová, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská právnická fakulta otevřela novou knihovnu za 64 mil. Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.