Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Špilas projde očekávanou rekonstrukcí. Směrem od Husovy ulice už se na něj nedostanete

Začíná dlouho očekávaná rekonstrukce vodojemů a severního přístavku na hradě Špilberku. Jejím výsledkem bude nová expozice lapidária ve vodojemech, pohodlnější vstup do kasemat a moderní restaurátorské dílny. Kvůli rekonstrukci je ode dneška uzavřen prostor za vstupní branou od ulice Husovy. Provoz Špilberku se tím však nemění. Muzeum města Brna nechává vše standardně otevřené, jediným přístupem je ale brána od ulice Gorazdovy. Při cestě z centra města tedy pouze stačí hrad obejít.

V pondělí 17. července začíná rekonstrukce vodojemů a severního přístavku na Špilberku. V prostorách jeho někdejších vodojemů vznikne prostor pro lapidárium, rekonstrukce severního přístavku zase znamená nový komfortní vstup do kasemat a nové zázemí pro restaurátorské dílny. Uvnitř vodojemů ve východním opevnění hradu se vybuduje dlouho plánované lapidárium, tedy expozice kamenných artefaktů. Lidé v ní uvidí sochy, náhrobky nebo cenné kamenné prvky ze zbouraných brněnských památek. Nová chystaná expozice Muzea města Brna ponese název „Chrám kamene“.

Kvůli rekonstrukci je proto dočasně uzavřen prostor za vstupní branou ze směru od ulice Husovy, včetně bastionu s bustou Raduita de Souches. Pro návštěvníky to znamená, že do areálu hradu vstoupí pouze vjezdovou branou od ulice Gorazdovy (tedy branou u jezírka v parku). Návštěvníci, kteří půjdou na hrad z centra města, se k bráně dostanou podél jižního opevnění po vyznačené trase. Nejpohodlnějším způsobem, jak se dostat na Špilberk, je autobus. Jezdí z centra města ze zastávky Česká (z rohu Joštovy a Moravského náměstí) nebo z náměstí Míru. Přijíždí přímo k přístupové bráně.

Rekonstrukce se dotkne i vstupu do kasemat, hlavního lákadla Špilberku. Po dobu oprav se do nich výjimečně vstupuje z malého nádvoří. Otevírací doba zůstává stejná, provoz hradu se nijak nemění – návštěvníci nepřijdou o výstavy ani o kulturní akce. Práce by měly být dokončeny v říjnu 2018. Projekt s názvem „Vybudování lapidária a odborného zázemí národní kulturní památky Špilberk“ přijde na necelých 93 milionů korun. 90 % nákladů pokryje dotace z fondů Evropské unie v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), specifický cíl 3.1 – Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví.

Vodojemy jsou dva obří prostory uvnitř východních hradeb Špilberku. Od konce 19. století až do války sloužily jako zásobárna pitné vody pro město. Za minulého režimu vodojemy chátraly. Neoprávnění návštěvníci, kteří do jednoho z nich vnikali zavřeným poklopem z výšky šesti metrů, tehdy na jeho zdech zanechali spoustu punkových a protikomunistických nápisů. Oba vodojemy jsou od 90. let zamčené, v roce 2004 zahájilo Muzeum města Brna jejich průzkum a naplánovalo přebudování na lapidárium. Toho se veřejnost dočká až teď.

Vodojemy a severní přístavek patří mezi poslední části hradu Špilberku, které dosud neprošly moderní rekonstrukcí. Po jejich opravě zbyde už pouze tzv. východní přístavek, v němž dnes sídlí ostraha hradu a část zázemí muzea. Jde ale o menší budovu, její oprava by neměla být náročná a neměla by ani omezit provoz.

Tisková zpráva

Štítky rekonstrukce, hrad, Špilberk, Muzeum města Brna, kasematy, Evropská unie, Jean-Louis Raduit de Souches

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilas projde očekávanou rekonstrukcí. Směrem od Husovy ulice už se na něj nedostanete  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.