Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ceny vodného a stočného budou podle magistrátu stoupat jen mírně

V posledních dnech a týdnech se v některých médiích objevila informace o tom, že Brňané budou platit neúměrné vysoké částky za vodné a stočné, aniž by město tyto peníze následně investovalo do obnovy vodárenské sítě. Magistrát s tím ale nesouhlasí.

Aktuální cena vodného a stočného je v Brně 75,14 Kč/m³ a v příštích letech se podle magistrátu bude zvedat jen mírně. Město Brno se už v roce 2013 při čerpání dotace na novou kanalizaci zavázalo k tomu, že výše vodného a stočného bude odrážet postupné opravy a údržbu infrastruktury.

"Aktuální výše vodného a stočného v Brně je navíc nižší než průměr ostatních krajských měst. Nedosahuje ani takzvaně sociálně únosné hranice, kterou stanovuje Státní fond životního prostředí na základě průměrných čistých příjmů domácnosti," napsala v tiskové zprávě Zuzana Taušová z tiskového střediska. Pro Jihomoravský kraj je tato sociálně únosná cena stanovena na 106,54 Kč za m3.

Do vodárenské infrastruktury v Brně investují dva subjekty. Opravy se řídí přesně stanovenými pravidly a smlouvami:

Brněnské vodárny a kanalizace (BVK), v nichž vlastní Brno 51 procent akcií, provádí pouze investice na vlastním majetku. Tímto vlastním majetkem je pouze čistírna odpadních vod. Vše ostatní je v majetku města Brna a BVK zde provádí jen drobné opravy, nyní ročně za částku cca 120 milionů korun.

Investice do vodovodů, kanalizací a další vodárenské infrastruktury provádí Statutární město Brno a hradí ji z obdrženého nájemného. To je stanoveno Provozní a nájemní smlouvou pro vodu pitnou a Koncesní smlouvou pro vodu splaškovou. Obě smlouvy mají platnost do roku 2025, kdy dojde k jejich scelení novým koncesním řízením.

Výše nájemného a jeho postupný nárůst je v těchto dvou smlouvách stanovena na základě povinnosti města zajistit znovuobnovení a rozvoj vodárenské infrastruktury. Brno se k tomu zavázalo v únoru 2013, když získalo dotace z Operačního programu životní prostředí na stavbu dosud chybějící kanalizace (Bohunice, Tuřany, Žebětín, Ivanovice, dostavba retenčních nádrží na kmenových stokách A, E, rekonstrukce části kmenových stok A, C, D, E). Celkové náklady projektů byly 1,07 mld. Korun. Dotace dosáhla výše necelých 700 milionů korun.

V roce 2016 bude Brno investovat do vodárenské infrastruktury 640 milionů korun a obdobně bude pokračovat v dalších letech. V minulosti to bývalo jen kolem 300 milionů korun ročně.

Nárůst cen vodného a stočného v dalších letech bude mírný a bude odvozen od zmíněného závazku souvisejícího s dotací OPŽP. Při průměrné spotřebě 108,4l/osobu/den by zákazníci měli v roce 2017 zaplatit přibližně jen o 9 korun měsíčně více než letos. V roce 2018 pak při této spotřebě stoupne cena přibližně o 7 korun měsíčně oproti roku 2017.

Tisková zpráva

 

Štítky Brno, magistrát, kanalizace, dotace, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Státní fond životního prostředí, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny vodného a stočného budou podle magistrátu stoupat jen mírně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.