Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno schválilo rozpočet na rok 2016 s výdaji 11,3 miliardy korun

Zastupitelé Brna dnes schválili rozpočet města na rok 2016 s příjmy 10,1 miliardy korun a výdaji 11,3 miliardy korun. Více než miliardový schodek by podle primátora Brna Petra Vokřála (ANO) měly dorovnat různé kombinace financování včetně evropských fondů.

Zastupitelé zároveň vzali na vědomí rozpočet statutárního města i s jeho 29 městskými částmi. Rozpočet Brna i s městskými částmi počítá na rok 2016 s příjmy 11 miliard a výdaji 12,4 miliardy korun.

Pro návrh rozpočtu zvedlo ruku 30 zastupitelů z celkových 55. Rozpočet na rok 2016 očekává vyšší příjmy oproti letošnímu rozpočtu asi o 200 milionů, a to především v oblasti daňových příjmů.

Do financování, které dorovná více než miliardový schodek, zahrnulo město účelové fondy nebo ostatní disponibilní zdroje města z minulých let a počítá také s nedočerpanými kapitálovými i běžnými výdaji z letošního roku. Podle Vokřála budou příští rok největší investice do dopravní infrastruktury a do školství. Významný bude také nákup dopravních prostředků pro Dopravní podnik města Brna. Projekty typu výstavby Janáčkova kulturního centra nebo stadionu Za Lužánkami budou otázkou příštích let. Schválený rozpočet obsahuje na výdajové straně i více než 230 milionů korun na nákup Veletrhů Brno, který zastupitelé v listopadu schválili. O veletrzích však bude zastupitelstvo ještě před Vánoci jednat.

V každém roce město plánuje opravit některou z důležitých komunikací, což si vyžádá stovky milionů. Přes 200 milionů stála rekonstrukce ulice Milady Horákové, která letos skončila. Na ni navázala oprava ulic Horova a Minská také za více než 200 milionů korun, která má skončit příští rok. Město chce opravit ulice Benešovu, Štefánikovu, Veveří nebo Údolní.

V příštím roce město zvýší o desítky milionů také výdaje na kulturu. Zatímco letos je na kulturu vymezeno kolem 750 milionů, příští rok přesáhne částka 810 milionů korun. Peníze poslouží na zvýšení platů zaměstnanců organizací a na podporu různých akcí.

Loni v prosinci schválili brněnští zastupitelé pro Brno rozpočet s výdaji 10,7 a příjmy 9,7 miliardy korun, přičemž miliardový schodek měly dorovnat vlastní zdroje. Pro statutární město Brno i s jeho městskými částmi tehdy vzali na vědomí rozpočet při příjmech 10,5 miliardy a výdajích 11,7 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, rozpočet, Petr Vokřál, ANO 2011, městská část, Dopravní podnik města Brna, Milada Horáková, Janáčkovo kulturní centrum, Veletrhy Brno, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno schválilo rozpočet na rok 2016 s výdaji 11,3 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.