Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná dušičkový víkend. Lidé vzpomínají na své blízké

Přelom října a listopadu je ve znamení Halloweenu a dušiček. Halloween nemá v Česku takovou tradici jako v anglicky mluvících zemích, daleko hlubší význam má svátek Všech svatých, lidově dušičky – Památka zesnulých.

Lidé vzpomínají na své blízké a více než kdy jindy navštěvují hroby, pokládají na ně květiny, zapalují svíčky jako symbol života a myslí na ty, kteří odešli.

Dušičkový víkend, spojený většinou s mlhami, podzimními plískanicemi či námrazou, doprovází zvýšený ruch na silnicích. I proto dopravní policie doporučuje řidičům, aby dbali o bezpečnost jízdy.

Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Mezi řadu lidových pověr a zvyků rozšířených v Česku patřila víra, že duše v předvečer Dušiček vystupují z Očistce, aby si odpočinuly od útrap. Na svátky se pekly takzvané "dušičky" či "kosti svatých", což byly bochánky nebo rohlíky ve tvaru kostí, jimiž se obdarovávali pocestní či žebráci u kostela. Na Dušičky má také kněz povoleno stejně jako při pohřbech a zádušních mších nosit černé roucho, ve kterém prochází hřbitov a kropí svěcenou vodou hroby.

V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena s veselicí s názvem halloween.

Halloween má kořeny v prastaré tradici Keltů, kteří se takto loučili s létem. Podle legendy lidé v dávných dobách věřili, že v noci z 31. října na 1. listopad se domů vracejí duše zemřelých a vyhledávají pomoc příbuzných, aby jim pomohli překročit onu hranici do země mrtvých, kde vládl bůh mrtvých Anwinn. Aby duchové viděli na cestu, lidé jim svítili svítilnami z vydlabaných řep. Převlékali se do starých hadrů a malovali si obličeje, aby byli ochráněni před zlými duchy. Dnes se místo řepy používají dýně, neboť jich roste víc.

Svátek se líbí hlavně dětem, které se vydávají v maskách a v převlecích strašidel a duchů po domech příbuzných a známých, kde získávají sladkosti a ovoce. Pokud nedostanou, co chtějí, mohou vyvést v domě nějakou lotrovinu. V této magické noci se vyřezávají z tykve lucerny, které se dávají do oken nebo před vchod, aby chránily domácnost před zlomyslnostmi duchů.

Letošní Dušičky budou pro motoristy kritické

Strážníci letos očekávají mimořádně složitou dopravní situaci v okolí Ústředního hřbitova a kvůli hrozícím problémům doporučují, aby návštěvníci ve vlastním zájmu rozhodně upřednostnili hromadnou dopravu.

Dosud bezplatné velkokapacitní parkoviště mezi Vídeňskou a Heršpickou ulicí prochází opravami a práce mají skončit na přelomu října a listopadu.

Zloději zkoušejí triky

Při pohybu na hřbitovech mohou přijít vhod i určité bezpečnostní zásady. Kabelky a další osobní věci by lidé neměli pouštět z dohledu ani při zvelebování hrobů. Stejně tak mohou nenechavci využít okamžiku, kdy odložené předměty návštěvník hřbitova zanechá bez dozoru a odejde například napustit vodu do vázy.

V minulých letech strážníci zaznamenali několik oznámení, kdy pozornost návštěvníků hřbitova odpoutali zloději zapálením věnce na některém z hrobů opodál. Když lidé věnce ve spěchu běželi uhasit, někdo jim mezitím odcizil odložené cennosti.

Štítky Halloween, tradice, Česko, hřbitov, Dušičky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná dušičkový víkend. Lidé vzpomínají na své blízké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.