Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novou generaci léčiv proti rakovině prostaty vyvinuli vědci FNUSA-ICRC a MU

Nové látky s cílenou biologickou aktivitou vyvinul vědecký tým Centra biomolekulárního a buněčného inženýrství (CBCE) Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC) a Masarykovy univerzity pod vedením Kamila Parucha.

Série sloučenin by mohla v budoucnu posloužit k identifikaci nových substancí k léčbě některých druhů rakoviny. Nyní získala český patent, který dnes zveřejnil věstník Úřadu průmyslového vlastnictví pod číslem 41/2015.

„Novou účinnou látkou jsou substituované furo[3,2-b]pyridiny, které účinně potlačují aktivitu PIM kináz. PIM kinázy jsou proteiny, jejichž nadměrná produkce je charakteristická pro buňky rakoviny prostaty a některé leukémie a lymfomy,” popsal vedoucí výzkumného týmu Kamil Paruch. Generická struktura nově vyvinutých molekul„Podáním patentu byl ukončen první milník v projektu, který spočíval v identifikaci nových patentovatelných sloučenin, potenciálně použitelných pro vývoj nových léčiv. Naše sloučeniny by mohly být použitelné proti rakovině prostaty a FNUSA-ICRC nyní hledá strategického partnera, který by se zapojil do preklinického vývoje těchto látek,“ uvedl šéf FNUSA-ICRC Gorazd B. Stokin.

Karcinom prostaty je v České republice nejčastější zhoubný nádor u mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických příčin. Za posledních dvacet let výskyt karcinomu prostaty v Česku téměř ztrojnásobil. 

Dle údajů Národního onkologického registru z roku 2009 činí počet nově zachycených karcinomů prostaty v České republice 119,3 případů na 100 tisíc mužů a úmrtnost 28,5 případů na 100 tisíc mužů. V absolutních číslech to znamená, že v roce 2009 bylo odhaleno 6154 mužů s tímto nádorem a 1472 mužů na něj zemřelo.Celkem lékaři každý rok odhalí onkologické onemocnění u zhruba 80 tisíc lidí. Přes 27 tisíc Čechů ročně na zhoubný nádor umírá. „Získáním tohoto významného patentu se plní další cíl celého projektu FNUSA-ICRC, který dokazuje, že se aktivně podílí na rozvoji medicíny a je nejen pro Českou republiku přínosem,“ řekl ředitel FNUSA Martin Pavlík.

Další tři patentové přihlášky má FNUSA-ICRC podané společně s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd ČR a pražskou společností M&I s.r.o. na novou technologii pro diagnostiku srdečních onemocnění. Předběžná patentová přihláška podaná s Mayo Clinic u patentového úřadu USA pak chrání novou technologii epikardiální kardiostimulace, epikardiálního mapování a ablace a epikardiální defibrilace. Na výzkumu se podílelo pět pracovníků FNUSA-ICRC. V procesu registrace je také pět užitných vzorů z dílny vědců FNUSA-ICRC, dva již byly zaregistrovány

Tisková zpráva

Štítky Fakultní nemocnice u sv. Anny, rakovina prostaty, rakovina, Masarykova univerzita, Česko, patent, Úřad průmyslového vlastnictví, Martin Pavlík, Klinika Mayo, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou generaci léčiv proti rakovině prostaty vyvinuli vědci FNUSA-ICRC a MU  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.