Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno zavede v historickém centru města pilotní projekt inteligentního parkování

Město Brno chce zlepšit dostupnost parkovacích míst pro občany, kteří mají trvalé bydliště v samotném centru městské památkové rezervace. Zavádí pro ně proto takzvaný Integrovaný systém inteligentního parkování, jehož pilotní projekt poběží od 15. listopadu 2015 do 30. dubna 2016.

Chceme rezidentům umožnit uvolnění mnohem většího počtu parkovacích míst a tím zvýšit možnost zaparkování v centru. Co se týče nerezidentů, město Brno by mělo v příštím roce dokončit výstavbu parkovacího domu na ulici Panenská,“ řekl náměstek primátor města Brna Richard Mrázek.

Nově bude systém parkovacích míst vyhrazených pro rezidenty fungovat pomocí webové aplikace, která řidičům v jejich mobilním telefonu ukáže aktuálně volná parkovací místa. Městu navíc tato aplikace umožní přehled o aktuální situaci na parkovacích místech.

Změna se týká oblasti ohraničené ulicemi Koliště, Moravské náměstí, Husova, Nádražní, Benešova a Malinovského náměstí. V první fázi se dotkne přibližně 700 lidí, kterým nyní umožňuje parkování v centru parkovací karta typu R nebo RP.

Vlastníkům karet přijde v nejbližších dnech dopis od Odboru dopravy MMB, který jim fungování nového systému objasní a poradí jim s instalací aplikace do mobilního telefonu.

Ti, kteří aplikaci využívat nebudou (například proto, že nevlastní chytrý mobilní telefon), mohou dále parkovat jako dosud. Ochudí se ale o větší nabídku parkovacích míst mezi 17. a 22. hodinou.

Aplikace do mobilního telefonu bude pro řidiče v nejbližších dnech zdarma k dispozici na adrese http://isip.doprava-brno.cz (alternativně na http://www.doprava-brno.cz/isip.) Její podobu po přihlášení řidiče a vozidla dokumentují přiložené fotografie.

Aby se projekt mohl uskutečnit, schválila rada města také změnu ceníku parkovného, kterou se nemění poplatek za parkování, ale pouze dochází k posunutí časového období pro bezplatné parkování (pondělí–pátek) ze současných 18.00–07.00 hodin na 22.00–7.00 hodin. Ve všech dotčených lokalitách pak bude majitelům R a RP-karet, kteří se zúčastní pilotního provozu virtuálních zón (od 15. 11. 2015 do 30. 4. 2016), umožněno volné parkování již od 18.00 hodin. Rezidentům se tak proti současnému stavu uvolní parkovací kapacity a zvýší se počet lokalit, kde budou moci od 18.00 hodin bezplatně parkovat.

Jak bude systém pro rezidenty fungovat?

  • Jakmile řidič, vlastník R karty, zaparkuje své auto, nahlásí prostřednictvím aplikace začátek parkování. Při odjezdu se zase odhlásí a aplikace mu spočítá parkovné.
  • Vlastník RP karty sice parkovné platit nebude, informace o jeho parkování ovšem pomohou systému udržovat aktuální informace.
  • Z těchto dat a informací z parkovacích automobilů bude systém čerpat aktuální informace o obsazenosti jednotlivých parkovišť.
  • Mobilní aplikace také umožní strážníkům městské policie efektivněji kontrolovat parkování (při nahlédnutí do databází centrální části systému na tabletu může hlídka strážníků najít evidenci majitelů R-karet i jejich účast v pilotním provozu).

Pokud se aplikace osvědčí, může do budoucna město Brno dále využívat tyto služby ve vztahu k rezidentům:

  • ohlašování blokového čištění formou SMS zprávy den před čištěním v ulici, kde má rezident trvalé bydliště
  • v případě, kdy zjistí strážník MP Brno, že vozidlo rezidenta naplní zákonné důvody odtahu, bude o této skutečnosti upozorněn formou SMS
  • možnost vyhledávání odcizených vozidel, která ještě nejsou registrována v databázi PČR v systému úsekového měření v kamerovém dohledu tunelů apod.
  • zavedením aplikace bude možnost poskytovat a vyhodnocovat informace o volných parkovacích místech v městském parkovacím systému
  • systém bude autonomní, nebude možné ověřovat vlastníka (provozovatele) motorového vozidla v jakých lokalitách parkuje; tato data povede pouze ze zákona pracoviště pro výdej parkovacích dokladů (pro rezidenty a abonenty)

Mění se něco pro ty, kteří v centru Brna nebydlí a nevlastní parkovací karty R ani RP?
V lokalitách, kde nyní tito řidiči mohou parkovat po 17. hodině ve všední dny zdarma, bude nově parkování bezplatné až od 22. hodiny.

Jak fungují parkovací karty R a RP
Parkovací karta R – pro rezidenty (mají v centru města trvalé bydliště nebo zde vlastní nemovitost) roční poplatek 0 Kč, platí 5 Kč za hodinu parkování.

Parkovací karta RP - pro rezidenty (mají v centru města trvalé bydliště nebo zde vlastní nemovitost), kteří si zaplatili parkovací kartu za 600 Kč ročně. Díky ní mají širší možnosti parkování. Žádné další parkovné neplatí, ve stanovených lokalitách budou muset pouze použít aplikaci a přihlásit se.

Štítky parkování, Brno, bydliště, mobilní telefon, Richard Mrázek, Glacis, Benešov, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zavede v historickém centru města pilotní projekt inteligentního parkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.