Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně na Špilberku se představí brněnské pivovary

Unikátní příležitost porovnat pivo z celkem osmi brněnských pivovarů budou mít o víkendu Brňané na hradu Špilberk. Akce se koná v souvislosti s výstavou Žít pivo, která mapuje historii brněnského pivovarnictví. ČTK to řekl Petr Holub z Muzea města Brna. Lidé také vyberou nejlepší brněnské pivo.

Počet pivovarů a minipivovarů v Brně stále roste. "Osm se jich akce účastní, chybí pouze Charlie´s Square, který stáčí pivo jen ve své hospodě. Dopravit ho jinam pro ně není technicky možné," uvedl Holub.

V nabídce tak bude na Špilberku produkce minipivovarů Pegas, Richard, Magistr, Lucky Bastard, Líšeňského pivovaru, Létajícího pivovaru Albert, Parního pivovaru Hauskrecht a pivovarského kolosu Starobrno.

"Zajímavostí je kočovný pivovar Albert, který svoje pivo distribuuje pouze do hospody U Alberta na Pellicově ulici. Pivo vaří různě v jiných pivovarech, v Pegasu, v Třebíči, ve Slavkově, Sokolově, Jihlavě, Horních Dubénkách nebo Potštejně," uvedl Holub.

K ochutnání nebudou o víkendu jen současná brněnská piva. Pivovar Lucky Bastard uvařil podle starobylé receptury speciální pivo Středověk, aby lidé poznali, jak dnes tolik oblíbený mok chutnal v dobách dávno minulých.

"Lucky Bastard Středověk je pšeničné pivo, kterým jsme se snažili přiblížit tomu, jak mohlo historicky pivo chutnat dle poznámek Tadeáše Hájka z Hájku. Podle dobových pramenů nebylo pivo polotmavé až tmavé, spíše na rozhraní mezi polotmavým a světlým pivem, jak jej známe v dnešní době," řekl jednatel minipivovaru Lucky Bastard Richard Hartmann.

Pivo Středověk je podle něj moderní interpretací. Současní pivovarníci nemohli použít historické varní náčiní, neboť veřejnosti prodávané pivo musí být vyrobeno na komerčním vybavení pivovaru a nelze jej například vařit nad otevřeným ohněm v hrnci mimo prostor daňového skladu a scezovat přes slámu do dřevěné kádě.

"Je pravděpodobné, že piva z doby 15. století byla z technologických důvodů více zakalená. Rozhodně však byla méně odleželá a nasycená oxidem uhličitým než jsme zvyklí dnes," uvedl Hartmann. Recepturu jeho pivovar sestavil ve spolupráci s Muzeem města Brna.

Zdroj: ČTK

Štítky pivo, pivovar, Brno, Špilberk, Petr Holub, Muzeum města Brna, minipivovar, Tadeáš Hájek z Hájku, Richard Hartmann, Pivovar Starobrno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně na Špilberku se představí brněnské pivovary  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.