Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Jižní Moravě letos výrazně přibylo běženců

Na jižní Moravě letos policie zadržela 835 běženců, což je téměř čtyřikrát více než za celý loňský rok. Řekl to mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Kvůli zhoršující se situaci svolal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) na příští úterý zasedání bezpečnostní rady kraje.

Ze statistik vyplývá, že nejvíce je mezi uprchlíky Syřanů. Do ČR přijíždějí z Rakouska a Slovenska nejen ve vlacích, ale přepravují je i převáděči v osobních autech. Policie zajistila několik skupin uprchlíků také v linkových autobusech z Vídně. Většina běženců míří po příjezdu do ČR dál do západní Evropy.

Hašek oznámil svolání bezpečnostní rady kraje na svém profilu na sociální síti Facebook. Uvedl, že se členové jihomoravské krajské bezpečnostní rady budou zabývat "aktuální situací kolem ilegální imigrace, připraveností kraje a orgánů krizového řízení na zvládnutí migrační vlny z pohledu všech zainteresovaných složek a institucí v rámci Integrovaného záchranného systému".

Příliv běženců do Evropy výrazně zesílil kvůli napjaté situaci na Blízkém východě a v severní Africe. Některé evropské státy přijímají opatření s cílem zamezit přílivu běženců. V Brně se v pátek konaly demonstrace proti jejich přijímaní, ale také pro jejich podporu.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, policie, rada, Michal Hašek, Pavel Šváb, ČSSD, Česko, Rakousko, Slovensko, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jižní Moravě letos výrazně přibylo běženců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.