Pátek, 1. srpna 2025, 12:00
Letos si na první burčák budeme muset ještě chvíli počkat. Kvůli chladnějšímu červenci hrozny dozrávají pomaleji než ve vedrech, sklizeň začne nejdřív příští týden. Vinaři si ale nestěžují. Déšť vyrovnal sucho z června a dozrávání je podle nich v souladu s dlouhodobým průměrem.
Chladnější červenec s dostatkem srážek v jihomoravských vinohradech vyřešil potíže s červnovým suchem. První burčák je sice podle zákona možné prodávat už od pátku, lidé si ale budou muset ještě nejméně týden počkat. Hrozny kvůli nižším teplotám dozrávají pomaleji než v horkých letech, ke sběru nejranějších odrůd se vinaři chystají nejdříve příští týden. Dozrávání hroznů odpovídá dlouhodobé normě, řekli zástupci vinařských svazů i oslovených vinařství.
„Roky, kdy bylo možné mít první burčák už 1. srpna, patřily k těm, kdy bylo dozrávání urychlené. My se ke sběru prvních hroznů nejranější odrůdy Augustovskij chystáme 5. srpna, o víkendu bychom pak v naší Vinařské pohotovosti začali s prodejem burčáku,“ uvedl ředitel vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.
Příští týden nejspíš začne odrůdu Irsai Oliver sklízet i Miloslav Machuča, který pěstuje hrozny výhradně pro výrobu burčáku. „I kvetení révy přišlo letos později než loni, předpokládám, že první burčák budu mít o víkendu 9. a 10. srpna,“ řekl Machuča.
Pondělí, 28. července 2025, 13:00
Současné počasí ohrožuje moravské vinohrady. Neustálé střídání dešťových přeháněk se slunečnými dny jim vůbec neprospívá. Hrozí, že vinice ve velkém napadnou a zdecimují houbové choroby. Vinaři se mají na pozoru, už během příštího týdne totiž chtějí...
Vinařství, která se na burčák nesoustředí, plánují sklizeň ještě později. „K zaměkání hroznů zatím v našich vinicích nedochází. Podle aktuálního vývoje očekáváme, že sklizeň nastane zhruba v posledním srpnovém týdnu. Je však třeba počítat s tím, že počasí je letos velmi proměnlivé, a tedy i průběh následujícího dozrávání tím může být ovlivněn. Prioritou zůstává udržet hrozny ve zdravém stavu a podpořit rovnoměrné dozrávání. Pokračujeme v pravidelném monitoringu vinic a věříme, že pokud se výrazně nezmění klimatické podmínky, bude letošní ročník slibný,“ poznamenal ředitel vinařství Habánské sklepy a vinohradnický manažer skupiny Bohemia Sekt Petr Ptáček.
Červnové sucho nejvíce ohrožovalo mladší vinice s mělčím kořenovým systémem, starší keře ale kvůli nedostupnosti vláhy zpomalovaly růst. Červencové srážky nedostatek vody v půdě vyrovnaly, nižší teploty ale dozrávání neurychlily. Vinaři navíc musí být kvůli vlhku pozornější k výskytu chorob.
Úterý, 29. července 2025, 17:00
Když přestane bavit klasika, Brno má v rukávu spoustu originálních podniků, které se nebojí vystoupit z řady. Ať už vás láká svět anime, samoobslužná korejská kuchyně, vesmírné burgery nebo hrnčířský kruh a vůně keramické pece, jihomoravská...
„Dozrávání révy je zcela v průměru, pomohly červencové deště. Je třeba si uvědomit, že současné teploty jsou pro léto v Česku z dlouhodobého pohledu normální, nejde o nic mimořádného. Pravděpodobný začátek hlavní části vinobraní zatím očekáváme v polovině září, první odrůdy začnou nejspíš lokálně dozrávat okolo 10. srpna,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat od 1. srpna, prodej končí 30. listopadu.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám