Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Rozbořený kostel se stal smutným symbolem ničivého tornáda. Každý rok připomene tragédii zvoněním

Kostel svatého Bartoloměje v Hruškách na Břeclavsku se stal smutným symbolem tornáda, které před více než třemi lety poničilo několik obcí na jihu Moravy. Snímky polorozbořeného kostela viděla celá republika. Rekonstrukce svatostánku je kompletní a do věže kostela se v příštím týdnu vrátí chybějící zvony. Ty budou svým zvoněním každý rok připomínat tragickou událost.

„Dva původní, které jsme po tornádu demontovali a nechali vyčistit, doplní dva nové - vloni odlité,“ popsal v tiskové zprávě místostarosta Hrušek Marek Babisz (KDU-ČSL).

Menší zvon Archanděl Michael váží asi 20 kilogramů a představuje takzvaný umíráček, druhý je zhruba pětkrát těžší a je zasvěcen svatému Janu Křtiteli.

Narození svatého Jana Křtitele církev slaví 24. června, tedy v den, kdy se regionem prohnalo tornádo. Tento zvon bude zvonit pouze v tento den, nejspíš přesně v 19:20, v čase, kdy se tromba dotkla země a silný vichr a déšť začali ničit vše, co jim stálo v cestě.

„Poprosili jsme našeho pana faráře, aby zvonům požehnal. To se stane už tuto neděli. Po mši, která začne v půl jedenácté dopoledne a zúčastní se jí i krojovaná chasa, zazpívají mužáci, poděkujeme za úrodu a zvony dostanou požehnání,“ popsala starostka Jana Filipovičová (KDU-ČSL).

Instalace zvonů přijde na řadu v pondělí. Specializovaná firma má na jejich usazení tři dny. Za odlití dvou nových zvonů včetně nutného technického vybavení zaplatila obec Hrušky necelých 400 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto Jitka Koudelová, Michal Šťastný

Štítky hrušky, kostel, tornádo, Hrušky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozbořený kostel se stal smutným symbolem ničivého tornáda. Každý rok připomene tragédii zvoněním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.