Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Komunikace byla nejasná, stěžuje si jeden z evakuovaných studentů, kterým univerzita poskytla náhradní bydlení

Masarykova univerzita se na konci minulého týdne rozhodla preventivně evakuovat studenty žijící na kolejích Sladkého a bratří Žůrků v Komárově. Stalo se tak kvůli hydrometeorologickým predikcím, které naznačovaly, že by během víkendu mohlo dojít k jejich zaplavení. Studujícím z České a Slovenské republiky bylo doporučeno odjet domů. Jeden z evakuovaných studentů redakci Brněnské Drbny popsal, že komunikace byla ze strany univerzity nejasná. „Chápeme, že informace o preventivní evakuaci z důvodu blížících se možných povodní může některé osoby uvrhnout do pocitů nejistoty, stresu a tak dál, ale to jsou situace, které se v případě mimořádných událostí stávají,“ řekl pro Brněnskou Drbnu tiskový mluvčí rektorátu Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Koleje se preventivně uzavřely v minulém týdnu

Minulý týden ve čtvrtek obdrželi studenti žijící na kolejích Sladkého a bratří Žůrků e-mail a sms zprávu s informací, že se následujícího dne budou koleje preventivně uzavírat z důvodu jejich možného zaplavení, což by mohlo znamenat mimo jiné zamezení dodávek vody a elektřiny.

„Bezpečnost, ochrana životů a zdraví našich studujících je pro nás nejvyšší prioritou. Z tohoto důvodu jsme všechny ubytované požádali e-mailem i sms zprávou o opuštění těchto kolejí. Zároveň jsme se rozhodli také pozastavit nástup českých a slovenských studujících před začátkem nového akademického roku na všechny zbývající koleje Masarykovy univerzity, a to až do odvolání,“ sdělil v tiskové zprávě statutární zástupce rektora Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Studenti se museli evakuovat ze dvou budov kolejí v Komárově. Hrozí tam stoletá voda

Bezpečnostní a krizový výbor Masarykovy univerzity přijal několik preventivních bezpečnostních opatření, které se dotýkají zejména studentů ubytovaných na kolejích. V neděli hrozí, že voda zaplaví budovu do výšky až půl metru. V ohrožení je i...

Student si stěžuje na neinformovanost a nejasnou komunikaci

Studentům, pro které to bylo možné, pracovníci doporučeli, aby na víkend odjeli domů. Pro zahraniční studenty a ty, kteří se neměli kde ubytovat nebo museli akutně zůstat v Brně, univerzita zajistila alternativní ubytování na kolejích v jiných částech Brna. Tito studenti museli kontaktovat manažery svých kolejí.

„Ze začátku nebylo jasné, jestli budou studenti z vyšších pater moci na kolejích setrvat i přes to, že v budově bude voda, nebo se budou koleje celkově uzavírat. To nám bylo upřesněno, až když jsme sami kontaktovali manažera. Stejně jako to, kdy budou koleje definitivně uzavírány,“ uvedl pro Brněnskou Drbnu student, jehož totožnost redakce zná, ale přál si zůstat v anonymitě kvůli budoucím vztahům s vedením koleje.

Z ohrožených kolejí se evakuovalo necelých pět set studentů. Někteří z nich ani hodinu před oficiálním uzavřením kolejí v Komárově nevěděli, kam budou se svými zavazadly přesunuti.

„Ani skrze naši vlastní komunikaci s vedením kolejí jsem například informaci o tom, zda bude manipulováno s našimi osobními věcmi, nedostali. Informováni jsme nebyli ani o tom, v jakém stavu se během povodní koleje nachází,“ popsal situaci student. Student si také posteskl, že pokud evakuovaní chtěli vědět, jaká je situace na kolejích, museli to zjišťovat na vlastní pěst.

Informace podle studenta nebyly jasné zvláště pro studenty ze zahraničí, ti se tak museli obracet se na své české kolegy.

Hladiny řek v Brně klesají, povodňová komise končí. Moravská metropole pošle peníze zasaženým městům

Činnost povodňové komise, která organizovala a monitorovala zásahy v průběhu povodní, je ukončena. Hladiny řek Svratky i Svitavy v Brně stále klesají, od středy jsou obě na prvním povodňovém stupni. Vedení Brna rozhodlo o tom, že pošle finanční...

„Správa kolejí a menz obdržela jen v průběhu noci ze čtvrtku na pátek desítky e-mailů s doplňujícími dotazy a postupně je vyřizovala,“ uvedl mluvčí rektorátu Masarykovy univerzity

Součástí každého ve čtvrtek zaslaného e-mailu byl telefonický kontakt v podobě čísla mobilního telefonu na jednotlivé pracovníky Správy kolejí a menz, kam se mohli studující obrátit, pokud měli nějaké dotazy. Zaměstnanci kolejí, např. recepční jednotlivých budov, byli informováni o preventivní evakuaci od svých vedoucích ubytovacího provozu, kteří celý evakuační proces v podstatě řídili. Je nám jasné, že takový typ zprávy spoustu lidí zaskočí, překvapí. Správa kolejí a menz obdržela jen v průběhu noci ze čtvrtku na pátek desítky e-mailů s doplňujícími dotazy a postupně je vyřizovala. Chápeme, že informace o preventivní evakuaci z důvodu blížících se možných povodní může některé osoby uvrhnout do pocitů nejistoty, stresu atd., ale to jsou situace, které se v případě mimořádných událostí stávají," vysvětlil pro Brněnskou Drbnu tiskový mluvčí rektorátu Masarykovy univerzity Radim Sajbot. Dodal, že hlavním zájmem univerzity byla především ochrana životů a zdraví jednotlivých osob. 

Studenti se mohou vracet od úterního odpoledne, o čemž je univerzita informovala e-mailem. Od příchodu upozornění se mohou opět vracet na své původní ubytování, a to nejpozději do čtvrtečního poledne. Od pátku se budou na kolejích moci ubytovat také ti, kterým to kvůli nastalé situaci zatím nebylo umožněno.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Správy kolejí a menz MUNI

Štítky koleje, povodně, studenti, univerzita, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komunikace byla nejasná, stěžuje si jeden z evakuovaných studentů, kterým univerzita poskytla náhradní bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.