Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Studenti se museli evakuovat ze dvou budov kolejí v Komárově. Hrozí tam stoletá voda

Bezpečnostní a krizový výbor Masarykovy univerzity přijal několik preventivních bezpečnostních opatření, které se dotýkají zejména studentů ubytovaných na kolejích. V neděli hrozí, že voda zaplaví budovu do výšky až půl metru. V ohrožení je i Pedagogická fakulta, která se nachází na Poříčí.

Bezpečnost studentů je prioritou

Aktuální predikce z hydrometeorologických modelů hovoří o tom, že oblast, kde se v Brně-Komárově nacházejí koleje Sladkého a Bří. Žůrků, by mohla v neděli při kulminaci zasáhnout až stoletá voda. Ta by mohla dosáhnout v budovách obou zmíněných kolejí výšky až padesáti centimetrů, což by znamenalo i zamezení dodávek vody a elektřiny. Z tohoto důvodu se Masarykova univerzita rozhodla všechny své už ubytované studenty preventivně evakuovat.

„Bezpečnost, ochrana životů a zdraví našich studujících je pro nás nejvyšší prioritou. Z tohoto důvodu jsme všechny ubytované požádali e-mailem i sms zprávou o opuštění těchto kolejí. Zároveň jsme se rozhodli také pozastavit nástup českých a slovenských studujících před začátkem nového akademického roku na všechny zbývající koleje Masarykovy univerzity, a to až do odvolání,“ vysvětlil statutární zástupce rektora Masarykovy univerzity Radim Polčák.  

V ohrožení je i Pedagogická fakulta

Je doporučeno, aby všichni studenti z Čech a Slovenska, u kterých je to možné, odjeli na víkend domů. Z dostupných předpovědí a modelů vyplývá, že kromě kolejí v Komárově by očekávaná velká voda mohla postihnout také pedagogickou fakultu, která se nachází na Poříčí, a sportovní areál Veslařská v Jundrově patřící fakultě sportovních studií.

Děkanka pedagogické fakulty Simona Koryčánková počítá s možností, že v nejbližších dnech může dojít k omezení dopravní dostupnosti v okolí a k dalším komplikacím, které by zaměstnancům i studujícím mohly znemožnit účast na výuce. Ta by měla přitom začít už v pondělí 16. září. „Jsme v kontaktu s vedením univerzity i děkankou a děkany ostatních fakult. Panuje shoda na tom, že v nejbližších hodinách budeme moudřejší a jsme připraveni přizpůsobit výuku a její formu aktuální situaci a zohlednit také situaci našich studujících a zaměstnanců,“ uvedla děkanka Koryčánková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením SKM MUNI

Štítky MUNI, povodně, evakuace, škola, studenti, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti se museli evakuovat ze dvou budov kolejí v Komárově. Hrozí tam stoletá voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.