Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

V Brně se nachází přes třicet veřejných pítek. Městská anketa by měla pomoct zmapovat jejich využívání

Brno chce vypracovat analýzu, která zmapuje situaci veřejných pítek ve městě. Sloužit by k tomu měly i výsledky městské ankety zaměřující se na dostupnost pítek a pitný režim Brňanů. Lidé mají možnost anonymně vyplnit anketu do konce září. Veřejná pítka s pitnou vodou mohou ve městech pomoci lidem udržovat dostatečný pitný režim.

Brno postupně rozšiřuje síť pítek

Momentálně se v Brně nachází celkem osmatřicet veřejných pítek. Nejvíce jich je nainstalovaných v samotném jádru města. Lidé je však mohou najít například také v Jundrově, Králově Poli nebo Líšni. Město síť pítek s pitnou vodou postupně rozšiřuje.

Veřejná pítka mohou posloužit lidem zejména v letních měsících, kdy je při vysokých teplotách důležité udržovat dostatečnou hydrataci. „Kvalita pitné vody v Česku je na vysoké úrovni a veřejná pítka jsou pravidelně kontrolována. Pro mnohé však pítka stále vzbuzují nedůvěru,“ podotkl ve zprávě pro novináře Martin Václavík, zakladatel startupu Lokni. Právě pítka mohou být jednou z variant, jak se k pitné vodě ve městě dostat.

Anketa napoví, jak se lidé staví k veřejným pítkům

Městská anketa se nezaměřuje jen na dostupnost pítek ve veřejném prostoru, ale obecně také na pitný režim respondentů. „Ptáme se, zda mají lidé přehled o tom, kde pítka jsou, zda je využívají a kde by případně chtěli realizovat další,“ uvedl v tiskové zprávě brněnský radní pro participaci Petr Bořecký (KDU-ČSL).

Anketu mohou zájemci vyplnit do konce září letošního roku. Zapojit se mohou i děti nebo ti, kteří nemají v Brně trvalé bydliště. Lidé odpovídají na dotazy anonymně.

Jedná se o třetí dotazník vypsaný prostřednictvím nového nástroje městských anket Dáme na vás. Brno jej zavedlo pro sběr informací od obyvatel. První anketa, kterou brněnský magistrát spustil letos v březnu, zkoumala cestování Brňanů na kole. Z výsledků vyplynulo, že cyklisté by ocenili lepší návaznost cyklotras nebo zvýšení počtu bezpečných cyklopruhů na silnicích, ideálně oddělených od aut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky veřejná pítka, pitná voda, anketa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se nachází přes třicet veřejných pítek. Městská anketa by měla pomoct zmapovat jejich využívání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.