Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Inspekce prošetřila stížnost na vedení ZŠ Kotlářská jako důvodnou. Ředitel končí

Začátkem července jsme informovali o tom, že ze Základní školy Kotlářská v Brně odešla většina učitelského sboru kvůli tomu, že vedení školy podle pedagogů neřeší šikanu. S šikanou podle odcházejících učitelů má souviset i lednová sebevražda jednoho z žáků. Ředitel školy Libor Zřídkaveselý ze svojí pozice odstoupil, o čemž informoval ve zprávě rozeslané rodičům žáků školy.

Inspekce vyhodnotila stížnost na postup školy jako důvodnou

Začátkem prázdnin jsme informovali o tom, že několik učitelů odešlo ze ZŠ Kotlářská, protože skupina žáků je i jejich spolužáky měla opakovaně šikanovat. Podle odcházejících pedagogů vedení školy tento problém neřešilo.

Koncem července informovala Česká školní inspekce o tom, že prošetřila stížnost, která se týkala postupu školy při řešení dlouhodobého a opakovaného nevhodného chování žáků třídy 9.C ke spolužákům i k vyučujícím nebo jejich poškozování školního majetku.

Neřešená šikana vedla k sebevraždě žáka. Učitelé hromadně odcházejí ze ZŠ Kotlářská

Ze Základní školy Kotlářská v Brně odchází většina učitelského sboru kvůli tomu, že vedení školy podle pedagogů neřeší šikanu. Situací se zabývá školní inspekce. S šikanou podle odcházejících učitelů možná souvisí i lednová sebevražda jednoho z...

Stěžovatelé upozornili na to, že asi před dvěma roky se začaly objevovat mnohé signály svědčící o dlouhodobém ponižování, šikaně, kyberšikaně a dalších sociálně patologických jevech, a to nejprve skrytě a ojediněle, postupem času čím dál častěji a ve větším měřítku.

Ze zjištění inspekce vyplynulo, že přes ankety nebo třídnické hodiny se pedagogům nepodařilo odhalit problémy a identifikovat potřeby žáků tak, aby na ně mohli adekvátně reagovat účinnými opatřeními. „Proto v novém školním roce 2024/2025 bude v devátém ročníku ve třídě C žádoucí cílená preventivní intervence,“ uvedla vedoucí inspekčního týmu Marcela Hanáková ve výsledky šetření stížnosti.

Ředitel mě k tématu šikany mezi žáky nenechal mluvit, tvrdí tělocvikář ZŠ Kotlářská

Základní škola Kotlářská se potýká s neřešenou šikanou ve vzdělávacím zařízení. Učitel tělocviku Jiří Marvan v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu poukazuje na nedostatečnou komunikaci a řešení závažných problémů. To vedlo k eskalaci šikany nejen mezi...

„Přestože se někteří učitelé obraceli od počátku tohoto školního roku na třídní učitelku a vedení školy s konkrétními případy naznačujícími, že se nežádoucí chování žáků ve třídě stupňuje, nereagovalo vedení školy adekvátním způsobem,“ doplnila Hanáková a vysvětlila, že inspekce vyhodnotila stížnost na postup školy jako důvodnou.

Policie stále vyšetřuje lednovou sebevraždu jednoho z žáků školy. Zemřelý chlapec byl údajně rovněž obětí šikany, jeho spolužáci na to upozornili vedení školy.

Není pravda, že šikanu na škole neřeším, brání se nařčením ředitel ZŠ Kotlářská

Ředitel brněnské Základní školy Kotlářská čelí obviněním z neřešení šikany ve vzdělávacím zařízení. Sám v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu však tvrdí, že každý podnět řádně prošetřil, a vylučuje existenci dlouhodobé či fyzické šikany. Otec jednoho z...

Ředitel školy odstoupil

Ředitel školy informoval rodiče žáků školy o tom, že na pozici vedoucího muže vzdělávacího ústavu končí. „Městská část Brno-střed požadovala můj konec a možnosti byly dvě - buď by mne na radě městské části odvolali nebo jsem se mohl vzdát funkce sám. Konec tedy byl jasný a snad méně ohlasů vyvolá a větší klid naší škole přinese, když jsem odstoupil sám,“ napsal Libor Zřídkaveselý ve zprávě rodičům žáků školy a doplnil, že ředitelem školy bude do 22. srpna 2024.

Ředitel ve zprávě uvedl, že na zahájení nadcházejícího školního roku by měl být personál školy připravený jako každý rok. Vedením školy by podle končícího ředitele měla být pověřena zástupkyně Kamila Tachovská, která je jeho statutární zástupkyní.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky šikana, ZŠ Kotlářská, sebevražda, učitelé, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Písnička od SUCHÉHO - POTKAL POTKAN POTKANA. PREJ HO STIHLA ŠIKANA....

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 12:14Odpovědět

Diskutér T.

Tak bude tady už konečně od září někdo POŘÁDNĚVESELÝ a ne jen ZŘÍDKA?

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 12:13Odpovědět

Inspekce prošetřila stížnost na vedení ZŠ Kotlářská jako důvodnou. Ředitel končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.