Počasí dnes31 °C, zítra32 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Ředitel mě k tématu šikany mezi žáky nenechal mluvit, tvrdí tělocvikář ZŠ Kotlářská

Základní škola Kotlářská se potýká s neřešenou šikanou ve vzdělávacím zařízení. Učitel tělocviku Jiří Marvan v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu poukazuje na nedostatečnou komunikaci a řešení závažných problémů. To vedlo k eskalaci šikany nejen mezi spolužáky, ale i vůči kantorům. Matka dvou žáků školy dále přiznává, že se jeden z jejích synů setkal i se šikanou od zástupkyně ředitele.

„Problémem není jen ředitel, ale celé vedení,“ stěžuje si matka dvou žáků

„Nevidím důvod, proč bychom my, rodiče deváťáků, začali útočit na ředitele posledního půl roku, kdyby tam žádná šikana neprobíhala,“ uvedla pro Brněnskou Drbnu Monika Sehnalová, matka dvou žáků Základní školy Kotlářská. Její synové se s šikanou ve třídě potýkali necelé dva roky. V posledním ročníku šikanu vyřešili tak, že se porvali s chlapci, kteří jim dělali problémy.

Po tomto incidentu matka narazila na špatnou komunikaci ze strany školy. „Vůbec jsem nebyla o rvačce informována. Nevěděla jsem ani o jejich kázeňském postihu, kdyby mi to synové později sami neřekli,“ vysvětlila matka. Třídní učitelku do té doby však hodnotila kladně. „Ze začátku mi do očí tvrdila, že o žádné šikaně netuší. Až s postupem času uznala, že se nějaké případy řešily,“ dodává.

Matka žáků také přiznává, že zesměšňování dětí probíhalo i ze strany učitelů. „Můj syn má zkušenost, že se do něj začala zástupkyně ředitele při hodině navážet jen proto, že nestíhal opisovat věci z tabule,“ popsala situaci. Údajně se nejednalo o jediný případ. Zástupkyně ředitele prý žáka zesměšňovala i kvůli delším vlasům. „Vnímám tedy, že problémem je celé vedení, nejenom ředitel,“ dodala matka.

Neřešená šikana vedla k sebevraždě žáka. Učitelé hromadně odcházejí ze ZŠ Kotlářská

Ze Základní školy Kotlářská v Brně odchází většina učitelského sboru kvůli tomu, že vedení školy podle pedagogů neřeší šikanu. Situací se zabývá školní inspekce. S šikanou podle odcházejících učitelů možná souvisí i lednová sebevražda jednoho z...

Děti měly šikanovat spolužáky i učitele

Děti přitom neměly šikanovat pouze své spolužáky, ale i učitele, což tvrdí přímo jeden z členů učitelského sboru. „Během hodiny tělocviku mi hlouček studentů, který se za mnou vytvořil, vložil hokejku mezi nohy,“ popsal pro Brněnskou Drbnu vlastní zkušenost již bývalý tělocvikář ZŠ Kotlářská Jiří Marvan. Ve výchovném zařízení pracoval celkem osm let a do druhého pololetí letošního školního roku se s šikanou nesetkal.

Po nahlášení navštěvoval učitelovy hodiny tělocviku i ředitel. Při těch se podle ředitele žádná šikana neděla. „Samozřejmě, že když žáci mají ve výuce ředitele, tak se stáhnou a zklidní,“ hodnotí tento krok tělocvikář.

Podle učitele tělocviku začala šikana objevovat až v posledním půlroce. Přisuzuje to skutečnosti, že trojice chlapců, která na lyžařském kurzu natočila spolužáka na záchodě, nebyla za svůj čin řádně potrestána. „Ředitel nám kantorům sdělil, že žáci byli už jednou potrestáni. A to tím, že je předčasně odvezl z lyžařského kurzu,“ uvedl.  

Není pravda, že šikanu na škole neřeším, brání se nařčením ředitel ZŠ Kotlářská

Ředitel brněnské Základní školy Kotlářská čelí obviněním z neřešení šikany ve vzdělávacím zařízení. Sám v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu však tvrdí, že každý podnět řádně prošetřil, a vylučuje existenci dlouhodobé či fyzické šikany. Otec jednoho z...

„Ředitel mě k tématu šikany nenechal mluvit,“ tvrdí tělocvikář

„Tím, že chlapci nebyli řádně po lyžáku potrestáni, tak nabyli dojmu, že se jim už nemůže nic stát, když v šikaně budou pokračovat,“ popsal učitel tělocviku, který chlapcům navrhoval dvojku z chování. Se zhoršenou známkou souhlasilo i několik dalších vyučujících. Přesto se ředitel rozhodl jim dvojku neudělit. „My učitelé jsme to vnímali jako hrubé zasahování do našich kompetencí a obcházení našich rozhodnutí,“ dodává. Z tohoto důvodu situaci skupina kantorů sepsala a předala podklady České školní inspekci.

Na lyžařském výcviku kantoři přišli na to, že se nejednalo jen o kyberšikanu, ale že se chlapci přiznali i k předchozí šikaně. Podařilo se jim zjistit i jména šikanovaných. „Ředitel mě k tomuto tématu nenechal moc mluvit. Považoval jsem to za nedůstojný a nebezpečný krok, vzhledem k nešťastné situaci sebevraždy jejich spolužáka,“ uvedl učitel tělocviku.

Radní městské části Brno-střed zatím neplánují změny ve vedení ZŠ Kotlářská, které údajně neřeší šikanu

Radní městské části Brno-střed zatím neplánují změny ve vedení Základní školy Kotlářská v Brně, kde část učitelů v souvislosti s údajně neřešenou šikanou podala výpověď. Situací se radní zabývali na dnešním jednání a dál se jí budou věnovat....

Terčem šikany byl údajně i chlapec, který spáchal sebevraždu

Policie nyní vyšetřuje lednovou sebevraždu jednoho z žáků školy. Zemřelý chlapec byl údajně rovněž obětí šikany, jeho spolužáci na to upozornili vedení školy.

Několik učitelů odchází ze ZŠ Kotlářská, protože skupina žáků je i jejich spolužáky měla opakovaně šikanovat. Podle odcházejících pedagogů vedení školy tento problém neřešilo. Radní městské části Brno-střed situaci před týdnem projednávali. Změny ve vedení školy zatím neplánují.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škola, šikana, ZŠ Kotlářská, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitel mě k tématu šikany mezi žáky nenechal mluvit, tvrdí tělocvikář ZŠ Kotlářská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.