Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Neřešená šikana vedla k sebevraždě žáka. Učitelé hromadně odcházejí ze ZŠ Kotlářská

Ze Základní školy Kotlářská v Brně odchází většina učitelského sboru kvůli tomu, že vedení školy podle pedagogů neřeší šikanu. Situací se zabývá školní inspekce. S šikanou podle odcházejících učitelů možná souvisí i lednová sebevražda jednoho z žáků. Situací se zabývá školní inspekce a sebevraždu vyšetřuje policie. Uvedly to dnes servery Novinky.cz a iDnes.cz. Ředitel školy Libor Zřídkaveselý nechtěl odchod učitelů komentovat, náhradu za ně prý má. Údajnou šikanu bagatelizoval jako "ojedinělý exces". Podle učitelů ale skupina žáků opakovaně šikanovala jak ostatní školáky, tak pedagogy.

Ze školy odchází podle iDnes.cz 12 pedagogů, z nichž osm byli třídní učitelé, a dvě asistentky pedagoga. Učitelé tvrdí, že skupina žáků z deváté a osmé třídy měla na svědomí drobné krádeže i násilné chování a urážení. Terčem šikany byl údajně i zemřelý chlapec, jehož spolužáci na to upozornili vedení školy. „Asi tři měsíce předtím, než si chlapec vzal život, šli za zástupkyní ředitele, která je zároveň na škole výchovnou poradkyní. Informovali ji o šikaně od ostatních a říkali, že mají o chlapce strach. Ale ta je odmítla," řekl iDnes.cz anonymně jeden z učitelů.

Ředitel školy tvrdí, že škola neměla informace, jež by mohly sebevraždě zabránit. Mluvčí policie Pavel Šváb serveru Novinky.cz řekl, že úmrtí policisté vyšetřují, ale blíže nechtěl případ kvůli věku zemřelého komentovat.

Novinky.cz uvedly, že tři žáci deváté třídy natáčeli spolužáka „v nepříjemné situaci" a záběry umístili do skupiny na komunikační platformě WhatsApp. „Tihle kluci měli prsty i v dalších problémech ve škole," řekl serveru anonymně jeden pedagog. Ředitel ale podle učitelů odmítl trojici potrestat. „Dál ponižovali spolužáky a my, učitelé, jsme se stali jejich nepřáteli, v dalších měsících jsme s nimi měli několik incidentů. Kluci však dostali na vysvědčení jedničku z chování, což bylo pro nás nepřijatelné," uvedl učitel. Ředitel Zřídkaveselý řekl iDnes.cz, že v tomto případě se jednalo o ojedinělý výrazný exces této trojice žáků.

Při dalším incidentu zase podle Novinek.cz skupina chlapců zdemolovala záchody ve dvou patrech. IDnes.cz napsal, že útočníci zesměšňovali i učitele a pedagogovi například nalili na židli ředidlo. Školní inspekce podle serveru dostala podnět kvůli nevhodnému chování žáků školy vůči jiným žákům a další kvůli kyberšikaně. „Oba podněty jsme shledali jako důvodné, tedy se skutečně staly. Škola tak bude muset zintenzivnit program prevence šikany a škodlivého chování, přímo ve třídách pak zákonnými postupy jednání agresorů zmírnit,“ sdělil iDnes.cz náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář. Rodiče žáků se v pondělí podle serveru sejdou kvůli situaci na škole s vedením městské části Brno-střed, která je zřizovatelem školy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ Kotlářská

Štítky šikana, ZŠ Kotlářská, sebevražda, učitelé, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Zdravím Barona a plnej souhlas s jeho názorem. Místo rozhzování peněz na nesmysly, tak je dát na tuto věc.

Čtvrtek, 4. července 2024, 19:18Odpovědět

Diskutér T.

JEDNA Z MOŽNOSTÍ JE TADY: Bc. Pavel Kotouček
lektor primární prevence
Pavel je vystudovaný sociální pedagog a s mladými lidmi pracuje více jak 15 let. Začínal v nízkoprahovém zařízení v Olomouci a nyní pokračuje v Letovicích, ve volnočasových klubech Plán B, jako pracovník ELIMu. Preventivní programy na školách realizuje desátým rokem a jak on sám říká, je to jeho srdeční záležitost. Je členem týmu lektorů organizace ACET.ČR a hlavním partnerem jeho práce je Nadace Mezinárodní potřeby.

Čtvrtek, 4. července 2024, 08:22Odpovědět

Baron Kocharovski

a nebo na "problémové" školy dosadit dočasně dvojici městských policistů, (ž/m). vykazovali by smysluplnou činnost a podíleli by se na ochraně žáků, ale i školy samotné. (argument, že na to nejsou peníze, neobstojí); peněz je dost, jen se musí chtít!

Čtvrtek, 4. července 2024, 13:42Odpovědět

Neřešená šikana vedla k sebevraždě žáka. Učitelé hromadně odcházejí ze ZŠ Kotlářská  |  Krimi  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.