Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Sobota 3. srpna 2024  |  Svátek má Miluše
Bez reklam

Není pravda, že šikanu na škole neřeším, brání se nařčením ředitel ZŠ Kotlářská

Ředitel brněnské Základní školy Kotlářská čelí obviněním z neřešení šikany ve vzdělávacím zařízení. Sám v rozhovoru pro Brněnskou Drbnu však tvrdí, že každý podnět řádně prošetřil, a vylučuje existenci dlouhodobé či fyzické šikany. Otec jednoho z žáků navíc potvrzuje ředitelovu snahu problémy řešit.

Šikanu je těžké definovat

„Všechnu šikanu, o které jsme věděli, jsem opravdu řešil,“ brání se nařčením ředitel Základní školy Kotlářská Libor Zřídkaveselý. Každý podnět od rodičů, týkající se třeba i šikany, škola eviduje. Za uplynulý rok jich údajně bylo okolo třiceti. „Šikana byla předmětem necelé třetiny případů. Není situace, kterou bychom zanedbali nebo hodili pod stůl,“ řekl pro Brněnskou Drbnu. Dlouhodobou nebo fyzickou šikanu také vylučuje.  

Ředitel dále zdůrazňuje, že je podle něj obtížné šikanu definovat. „Docela pravidelně rodiče vidí jako šikanu, když se spolu baví tři kamarádky a ve výsledku se dvě slečny spolčí proti té jedné,“ popisuje ředitel. Šikana může být jak fyzická, tak ale i psychická, kdy je třeba oběť ponižována a zesměšňována.

S šikanou se řediteli svěřil jeden učitel

Ředitel ale přiznává, že o možné šikaně vůči učitelům věděl. „Když děti nemají nějakého učitele rády, tak občas můžou dělat věci, kterým ho naprudí. To ale přece není šikana,“ řekl Zřídkaveselý.

Se špatnou zkušeností s žáky se mu svěřil jeden z vyučujících. Děti jej údajně zesměšňovaly při hodinách tělesné výchovy. „Půl roku jsem s kantorem chodil do hodin tělocviku. Na hodinách, kterých jsem se účastnil, se za tu dobu nic takového nedělo,“ uvedl ředitel.

Radní městské části Brno-střed zatím neplánují změny ve vedení ZŠ Kotlářská, které údajně neřeší šikanu

Radní městské části Brno-střed zatím neplánují změny ve vedení Základní školy Kotlářská v Brně, kde část učitelů v souvislosti s údajně neřešenou šikanou podala výpověď. Situací se radní zabývali na dnešním jednání a dál se jí budou věnovat....

Ředitel je férový chlap, tvrdí jeden z rodičů

Podle Zřídkaveselého rodiče žáků ví, že se s nějakým problémem mohou ozvat a škola jej bude následně řešit. Ochotu vedení školy řešit problémy potvrzuje otec jednoho z žáků deváté třídy ZŠ Kotlářská. „Nemám z něj pocit, že by na školu kašlal. Vím, že je to férový chlap,“ uvedl pro Brněnskou Drbnu Aleš Musil.

Otec také tvrdí, že se jeho syn s šikanou ve škole nikdy nesetkal. „Naopak vždy přichází ze školy nadšený z toho, jak to tam funguje a jak skvělý mají kolektiv,“ dodává.

Na třídních schůzkách se šikana nikdy neřešila

Otec žáka se podle svých slov účastní jen oficiálních akcí školy, například třídních schůzek. „Na třídních schůzkách vždy panovala pozitivní atmosféra. Nikdy se žádná šikana ani podobné věci neřešily,“ popsal svou zkušenost.

„Od ostatních rodičů zaznamenávám spíše překvapení z celé kauzy, než aby si říkali, že šikanu konečně někdo řeší,“ tvrdí otec. Dále má pocit, že vystupování některých rodičů proti škole je pouze útok se záměrem pošpinit jméno školy a odstranit její vedení včetně ředitele.

Neřešená šikana vedla k sebevraždě žáka. Učitelé hromadně odcházejí ze ZŠ Kotlářská

Ze Základní školy Kotlářská v Brně odchází většina učitelského sboru kvůli tomu, že vedení školy podle pedagogů neřeší šikanu. Situací se zabývá školní inspekce. S šikanou podle odcházejících učitelů možná souvisí i lednová sebevražda jednoho z...

Ze školy odchází pedagogové i žáci

Ze ZŠ Kotlářská momentálně odchází celkem dvanáct pedagogů. Ředitel popřel, že šikana a postoj vedení k situaci je důvodem všech odchodů. „Věděli jsme, že někteří chtěli odejít už před samotnou kauzou,“ uvedl Zřídkaveselý.

Učitelé nejsou jediní, kteří ze školy odchází. Několik rodičů se rozhodlo své děti zapsat na jiné školy. „Pár žáků druhého stupně přechází. Případů je momentálně zhruba deset,“ popsal ředitel.

Změny ve vedení se zatím neplánují

Média v minulém týdnu informovala, že ze školy odešlo několik pedagogů, podle kterých skupina žáků opakovaně šikanovala je i spolužáky. Vedení školy to podle odcházejících učitelů odmítalo řešit.

Učitelé také uvedli, že s šikanou, kterou potvrdila i Česká školní inspekce, může souviset lednová sebevražda jednoho z žáků. Sebevraždu vyšetřuje policie. Terčem šikany byl údajně také zemřelý chlapec. Situaci projednávali i radní městské části Brno-střed, kteří zatím neplánují změny ve vedení školy.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ Kotlářská

Štítky šikana, ředitel, ZŠ Kotlářská, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

Rozhodně podněty odpovědní lidé (preventistka) neřešili a ředitel je kryl. Škoda, že z toho nevyvozuje Brno-střed důsledky.

Neděle, 14. července 2024, 21:27Odpovědět

Není pravda, že šikanu na škole neřeším, brání se nařčením ředitel ZŠ Kotlářská  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.