Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Počet uživatelů drog roste. U dětí vedou kratom a alkohol

Alkohol zůstává nejrozšířenější drogou v České republice. Počet uživatelů jiných návykových látek vzrůstá, nejvíce vzrostla popularita kratomu. Od pandemie přibývá i nelátkových závislostí, a to zejména u dětí a mladistvých.

U dětí vedou kratom a alkohol

Nejvíce rozšířenou drogou v České republice je alkohol. Podle Souhrnné zprávy o závislostech ČR za minulý rok narostl počet osob, které problémově konzumují alkohol na zhruba čtvrt milionu. „Je potřeba zlepšit práci s alkoholem ve společnosti. V Česku jsme k němu extrémně tolerantní. Takový přístup nemá v Evropě obdoby,“ vysvětluje za společnost Podané ruce vedoucí oddělení odborných služeb v Jihomoravském kraji Petr Blažek. Toleranci naznačuje také míra nezletilých, kteří mají zkušenost s alkoholem. Mezi jedenáctým a dvanáctým rokem má přibližně polovina dětí zkušenost s opilostí.

Za rok 2023 společnost Podané ruce vykazuje nárůst počtu uživatelů energetických nápojů a HHC, největší skok měl však kratom. Na českém trhu je v oběhu zhruba dvě stě tun této návykové látky, což je zhruba o polovinu více než konopí. Kvůli neexistující regulaci kratomu se k němu lehce dostávají i mladiství. „Kratom se stal mezi dětmi až statusovou záležitostí,“ uvádí Otakar Veselý, vedoucí programu Hard&Smart společnosti Podané ruce. Myslí si, že právě regulace by mohla tento problém ve společnosti alespoň částečně vyřešit.

Tabák je na ústupu, přibývá nelátkových závislostí

Na ústupu je naopak klasický tabák ve formě cigaret. Novým trendem se stal zahřívaný tabák. Ten se oproti cigaretám zahřívá na nižší teplotu, a tedy neprodukuje kouř a uvolňuje menší množství zdraví škodlivých látek. Nikotinové sáčky jsou další populární obdobou cigaret, které však neobsahují tabák.

Podle Úřadu vlády ČR je nejvíce užívanou ilegální drogou již několik let konopí, které za svůj život vyzkoušelo třicet procent Čechů. Další v pořadí je pervitin se čtyřmi procenty a následně kokain, se kterým mají zkušenost necelá čtyři procenta lidí. „Od výsledků Úřadu vlády se trochu lišíme. Naše společnost zaznamenává nárůst na popularitě látka MDMA, kterou lidé začali uvádět jako jejich primární drogu,“ říká Otakar Veselý. Do popředí se dostává i takzvaná tekutá extáze, která byla několik let na ústupu. Tekutá extáze je podle odborníků velmi nebezpečná, zejména v kombinaci s alkoholem.

Prudký nárůst společnost Podané ruce zaznamenala u počtu lidí s nelátkovými závislostmi. Mezi ně patří například online hraní a sázky. Výjimkou není ani závislost na sociálních sítích a pornografii. „Podchycení nelátkových závislostí je pro poradny těžší. Lidé si závislost nemusí uvědomovat,“ vysvětluje ředitel společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil. V Jihomoravském kraji má společnost Podané ruce v plánu zřizovat více poradenských služeb, které by se těmto závislostem věnovaly. Výrazný nárůst je pozorován od roku 2021 kvůli pandemii, rostoucí trend však i nadále trvá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky drogy, závislost, Podané ruce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet uživatelů drog roste. U dětí vedou kratom a alkohol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.