Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Kraví hoře místo zanedbaných zahrádek vyrostl nový park s dětským hřištěm. Vše, co tam roste, je jedlé

Prostor nad brněnským Gymnáziem Matyáše Lercha prošel zásadní proměnou. Na místě zanedbaného prostranství po zrušených zahrádkách vznikl nový park i s dětským hřištěm. Jedná se o další oživení Kraví hory. 

Park nahradil zbytky zahrádkářské kolonie

Park pod hvězdami je koncipovaný jako veřejná zahrada. Nachází se v donedávna těžko přístupné lokalitě, která po zrušení zbytků zahrádkářských chatek zarůstala dřevinami. Ke změně došlo až po rekonstrukci, jež přinesla zpevněné cesty pro pěší, mobiliář nebo nové stromy, keře či trvalky. 

„Při rekonstrukci byla vysázena nová zeleň, a navíc zůstala zachována i ta stávající z bývalých zahrádek, včetně stromů či cenných rostlin v obvodové části parku. Stavební práce zahrnovaly rovněž vybudování pobytových teras pro odpočinek nebo dětského hřiště, které v návštěvnicky oblíbené lokalitě dlouhodobě chybělo. Věřím proto, že nový park poslouží všem generacím,“ řekla místostarostka městské části Brno-střed Ludmila Oulehlová (ANO).

„Vše, co v Parku pod hvězdami roste, je jedlé. V létě tady budou třešně, muchovníky, meruňky i jahody,“ přiblížila projekt architektka Eva Wagnerová.

Práce začaly loni v létě

S budováním dalšího brněnského parku začali pracovníci loni v létě. S prací v severní části Kraví hory pokračovali po celý podzim, kdy stavbu dokončili. Po uchycení rostlin je nyní veřejné prostranství s výhledem na lom Hády zpřístupněno veřejnosti. 

„Nový park je dalším krokem k proměně celé Kraví hory ve veřejný park a zelenou oázu pro relaxaci obyvatel. Navazujeme tak na park Kadetka, který jsme realizovali již v roce 2021 na úpatí Kraví hory v místě bývalé zchátralé vojenské jídelny,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Projekt původně neuspěl, v hlasování mu chybělo sedm hlasů

Plán na výstavbu nového parku nad gymnáziem vznikl před třemi lety. Projekt tehdy usiloval o přízeň veřejnosti v participativním rozpočtu města Brna Dáme na vás. Nápad autora Jiřího Kohoutka ale těsně neuspěl.

„Projektu tehdy chybělo pouhých sedm hlasů. Rozhodli jsme se ale, že necháme zpracovat projektovou dokumentaci na obnovu parku. Až byla dokumentace hotová, předali jsme ji městské části Brno-střed. Realizace se podařila díky financování z městského rozpočtu prostřednictvím dotačního programu Nové parky pro Brno,“  sdělil náměstek primátorky Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Úprava celkem vyšla na necelých 5 milionů korun.


 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky dětské hřiště, Kraví hora, Park pod Hvězdami, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

Už lononí a 8 měsíců se čekalo na otevření. Tady je taky něco špatně :( Pokud čekám na trávník, ohradím trávník a zbytek zpřístupním, ne?

Úterý, 25. června 2024, 09:36Odpovědět

Na Kraví hoře místo zanedbaných zahrádek vyrostl nový park s dětským hřištěm. Vše, co tam roste, je jedlé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.