Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

VIDEO: Brnem prošly stovky lidí v duhovém průvodu. Ukázali, že queer lidé nepatří na okraj společnosti

, aktualizováno 25. května 2024, 17:20

Na Zelném trhu v centru Brna se dnes před třetí hodinou začali scházet lidé, kteří oslavili queer komunitu účastí v duhovém průvodu. Několik stovek jich v průvodu ze Zelného trhu prošlo ulicemi Brna a zakončili tak týdenní festival Brno Pride Week, který nabídl třicet kulturních a společenských akcí. Duhový průvod se do Brna vrátil po čtrnácti letech.

„Nikdo po nás nic nehází,“ nechal se slyšet jeden z účastníků

Lidé se na Zelném trhu začali scházet před třetí hodinou. Celkově se jich podle odhadů redaktorky na místě sešla zhruba tisícovka. Samotný pochod hrdosti trval zhruba hodinu a trasa mířila ze Zelného trhu přes Malinovského náměstí, Moravské náměstí a centrem přes náměstí Svobody zpět na Zelný trh.

„Chceme klidným způsobem ukázat, že tady jsme a vždycky jsme tu byli, a že queer lidé nepatří na okraj společnosti a mají stejná práva jako všichni ostatní," uvedla už dříve na setkání s novináři produkční průvodu Melinda Murárová.

„Je to příjemné, nikdo po nás nic nehází, doufám, že tady nepřijdeme k úrazu, ale všichni jsou tu moc příjemní a je to pěkné,“ řekl na začátku pochodu na místě redaktorce Brněnské Drbny Oliver Kratochvíl.

Festival, jenž má být oslavou identity, rovnosti a rozmanitosti, začal 18. května. Cílem bylo vytvořit pro lidi z LGBT+ komunity bezpečný prostor, kde se cítí respektovaní takoví, jací jsou. Letošní program stavěl na třech základních hodnotách, kterými jsou pečovat, vzdělávat a propojovat.

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé reagují na návrat duhového průvodu do Brna podporou i rozpaky

Součástí čtvrtého ročníku LGBTQ+ festivalu Brno Pride Week, který proběhne od 18. do 25. května, bude množství kulturních, vzdělávacích i sportovních akcí s queer tématikou. V rámci festivalu ulicemi Brna projde duhový průvod oslavující...

Kvůli obavám organizátoři trasu předem nezveřejnili

Festival se v Brně koná počtvrté. V roce 2008 prošel Brnem první velký průvod gayů v Česku, kterého se zúčastnilo asi 500 lidí. Kvůli útokům odpůrců byla ale jeho trasa kratší a místo dvou hodin trval dvacet minut. Bez incidentů se neobešel ani průvod o dva roky později. I dnes byli organizátoři festivalu ostražití a na sociálních sítích monitorovali situaci v souvislosti s výhrůžkami, blokádami a násilím.

Organizátoři se rozhodli trasu průvodu předem nezveřejnit, protože se obávali násilí ze strany odpůrců. K žádným incidentům však nedošlo a celá akce se obešla bez problémů.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Alice Holáňová

Štítky menšiny, zábava, duhový průvod, homosexuálové, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Dříve se za to 4% styděli, dnes se to dává na obdiv. Svět spěje do konečníku.

Pondělí, 27. května 2024, 17:43Odpovědět

Diskutér T.

Nikdo proti tomu již neprotestuje, jak dřív, protože se to v mnoha církvích již schvaluje a některým církvím, kde docházelo ke zneužívání např. .ministrantů to nyní vyhovuje a jsou i k setkáním zváni na církevní půdě nebo dˇupě - nemohu si na ten správný výraz vzpomenout. Sodoma a Gomora byla vyhlazena z jednoho určitého důvodu ale Bible je asi pro tyto lidi jen stará kniha pro staré babky, tak milujte se a nějak množte se ....je u nás vše povoleno, co dříve bylo TABU, tak my, kteří jsme nenormální a ženatí, tak musíme jen přihlížet a raději být zticha, jak se kolem nás píchá......

Pondělí, 27. května 2024, 04:10Odpovědět

Lada Matonoha

Jací lidi??? snad bukwice

Neděle, 26. května 2024, 18:22Odpovědět

Michal Pokorný

Bůh stvořil Adama a Evu, ne Adama a Edu! Ale taky proti nim nic nemám. Jen ty průvody. Taky nechodím po ulici a nevykládám, že jsem na ženský.

Neděle, 26. května 2024, 15:31Odpovědět

Luboš Pacik

Kerej? Můj Perun to nestvořil...

Neděle, 26. května 2024, 20:18Odpovědět

Enenkl Rudolf

Za čas bude tady víc buzerantů a lesbiček než hetero sexuálů. Co je to za svět???

Neděle, 26. května 2024, 11:06Odpovědět

Luboš Pacik

Někde jsem nedávno četl, že se rozvedl transsexuál co se cítil být ženou, kastraci odmítá, z manželství má syna. No a našel (našla) si novou partnerku. Z jeho příběhu vyplývá že je vlastně lesbička, opravdu nic proti nim nemám.

Neděle, 26. května 2024, 09:18Odpovědět

VIDEO: Brnem prošly stovky lidí v duhovém průvodu. Ukázali, že queer lidé nepatří na okraj společnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.