Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního. V zařízení zůstane malá samička jen půl roku

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního, narodilo se přímo ve výběhu zhruba před třemi týdny. V brněnském zařízení zůstane malá samička asi jen půl roku, pak poputuje jinam. Stádo sobů v Brně tak nyní čítá čtyři samice, jednoho samce a mládě.

„Je to samička. Je veselé povahy, čiperná, skotačivá, jak má mládě být,“ uvedla mluvčí zoo Věra Müllerová. Návštěvníci, kteří měli štěstí, mohli porod vidět, mládě se totiž narodilo přímo ve výběhu. „Je to neobvyklé, mláďata sobů se běžně rodí v květnu. Tohle je ale dubnové. Možná to souvisí s teplejším počasím,“ doplnila Müllerová.

Malá sobí laňka pomalu přestává pít mateřské mléko a začíná okusovat stromky. Sobi si v brněnské zoo rádi pochutnávají například na listech břízy, habru či dubu, naopak podle mluvčí nemají rádi lípu. Dostávají ale i granule s příměsí bylinek. Po Vánocích si pochutnávají i na neprodaných vánočních stromcích, chutnají jim jedličky.

Potravou sobů v přírodě je tráva, listy, pupeny dřevin, lišejníky a mechy. Při sezonní migraci za potravou mohou tito severští jelenovití přežvýkavci za rok urazit i přes 5000 kilometrů. Žijí ve velkých stádech, v lidské péči se dožívají až 20 let.

Sob je jediným druhem jelenovitých, u kterého mají parohy i samice. Zatímco samec paroží shazuje na podzim, samice na jaře. Sob je dobře přizpůsobený k životu na mrazivém severu. Má dlouhou srst s hustou podsadou, která chrání tělo před chladem. Osrstěný má i čenich. Kopyta má neobvykle široká, aby se nebořil do sněhu.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky příroda, zoo, sob, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo se rozrostla o mládě soba polárního. V zařízení zůstane malá samička jen půl roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.