Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIZUALIZACE: Mendlovo náměstí by na poctu Elišky Rejčky mohl zdobit mandloňový sad s devíti bílými kvádry

Před Bazilikou Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí by mohl vyrůst mandloňový sad doplněný o devět bílých kvádrů. Umělecká inscenace vytvořená na počest české i polské královny Elišky Rejčky obsadila druhou příčku v soutěži pořádané Kanceláří architekta města Brna. První cenu se porotci rozhodli neudělit nikomu.

Odborná porota koncept od Michala Palaščaka a Heleny Lukášové ocenila v architektonicko-výtvarné soutěži druhým místem. První cenu porotci neudělili, o čemž informoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek v tiskové zprávě. Navzdory chybějícímu zlatu porota našla návrhy, které splňují požadavky města obsažené v zadání. S oceněnými účastníky je tak možné po uplynutí zákonných lhůt jednat o případné realizaci. 

Soutěž pořádala Kancelář architekta města Brna ve spolupráci s odborem kultury jihomoravské metropole. Cílem bylo nalézt nejlepší návrh proměny prostranství před známou bazilikou, kde zároveň vznikne umělecké dílo k poctě královny Elišky Rejčky. Do uměleckého klání se zapojilo celkem 34 účastníků.

„Přestože je soutěž nejlepším a nejtransparentnějším způsobem výběru, neshledali jsme jako odborní porotci a porotkyně žádný z nich natolik přesvědčivým, abychom udělili první cenu. Při respektování našich předložených doporučení na dopracování však mají oceněné návrhy potenciál přinést komplexní řešení kvalitního uměleckého díla provázaného s veřejným prostranstvím," uvedl ředitel Kanceláře architekta města Brna Jan Tesárek.

„Vybraný návrh veřejnosti přinese zelený prostor poskytující místo pro odpočinek a zastavení se v rušném městském životě. Mandloňový sad má reprezentovat duchovní rozměr místa, betonové kvádry pak devět rukopisů zhotovených pro ženský cisterciácký klášter. Každý z nich nese také latinské slovo charakterizující dvojnásobnou českou a polskou královnu Elišku Rejčku a rozkrývající její bohatý a dramatický život," popsala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Autoři vítězné vizualizace považují za důležité upustit od figurálního sochařského ztvárnění. Královna Eliška Rejčka podle nich totiž nemá ustálenou ikonografickou podobu ani atributy, s nimiž by byla zobrazována.

Silné stránky vybraného konceptu podle radních neleží pouze v jeho estetickém zpracování, ale také v jeho praktické funkčnosti. Na jednotlivých kvádrech bude v případě zhotovení možné sedět či polehávat ve stínu mandloňového sadu. Všech 34 návrhů si Brňané budou moci prohlédnout v rámci výstavy ve Staré radnici od druhé poloviny května. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kancelář architekta města Brna

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, soutěž, architektura, Eliška Rejčka, vizualizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Mendlovo náměstí by na poctu Elišky Rejčky mohl zdobit mandloňový sad s devíti bílými kvádry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.