Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podzemí vydá poklady už na Velký pátek. Čtrnáct jeskyní po republice letos začne jarní sezónu s předstihem

Všechny v Česku zpřístupněné jeskyně letos zahájí jarní sezónu dříve. Zájemci se do tajuplného podzemí budou moci letos podívat už na Zelený čtvrtek či Velký pátek, mimořádně bude všude otevřeno i na Velikonoční pondělí. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské a Výpustek), Jeskyně Na Turoldu u Mikulova a Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší otevřou dle prodloužené otevírací doby pro duben již od Velkého pátku 29. března. Pět jeskyní v Olomouckém kraji (Javoříčské, Mladečské, Na Pomezí, Na Špičáku, Zbrašovské aragonitové) a Chýnovská jeskyně u Tábora budou mít otevřeno jako v dubnu od úterý do neděle už od Zeleného čtvrtku 28. března 2024. Mimořádně bude všude otevřeno i na Velikonoční pondělí.

„Bylo by škoda, když letos velikonoční svátky a prázdniny připadly už na březen, připravit turisty o možnost podívat se v rámci prvních jarních dní i do některé ze zpřístupněných jeskyní,“ zdůvodnil rozhodnutí ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

V Koněpruských jeskyních u Berouna v Českém krasu od Velkého pátku uvítá kromě krápníkového podzemí první návštěvníky i letošní největší novinka, Dům přírody Českého krasu. Dům nahradil původní provozní budovu a nabídne programy pro školy i veřejnost, interaktivní expozici o přírodě a historii chráněné krajinné oblasti i multifukční sál pro výstavy a projekce. V Mladečských jeskyních zas až do konce dubna sbírají návrhy na jméno či přezdívku pravěké kromaňonské dívky, jejíž pravděpodobnou tvář před časem vědci zrekonstruovali.

Kromě tradičních prohlídek po pevných chodnících s elektrickým osvětlením jsou i letos zájemci zváni na zážitkové prohlídkové trasy v Moravském krasu. První z nich s názvem Po stopách Nagela ve Sloupsko-šošůvských jeskyních zahrnuje i dvanáctimetrový svislý žebřík, desetimetrovou ferratu po stěně jeskyně v místech, které podemlela voda, plazení nízkými průrvami i kus chůze podzemním tokem.

Zážitkovou trasu Za tajemstvím jeskyně nabízejí také ve Výpustku u Křtin, kde nadšenci vystrojení přilbami, čelovými světly a v podřepu uvidí dříve nepřístupnou Nízkou chodbu. Při chůzi po čtyřech v ní lze vidět nemalé množství tenkých krápníkových brček. Přístupný je také prostor mezi vestavěným armádním velitelstvím a přírodní stěnou jeskyně, kde je možno spatřit takzvané jeskynní perly.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa jeskyní ČR

Štítky Brno, jeskyně, prohlídky, Velikonoce, jarní sezóna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzemí vydá poklady už na Velký pátek. Čtrnáct jeskyní po republice letos začne jarní sezónu s předstihem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.