Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé projevili zájem o brněnskou Noc práva. Ombudsmana přijeli navštívit až z Havířova

Zájem o Noc práva, která nabízí prohlídky soudních budov i další program pro veřejnost, letos vzrostl asi dvojnásobně. Téměř všechny brněnské akce s nutnou registrací byly s předstihem zaplněné. Velký zájem zaznamenali také v kanceláři veřejného ochránce práv, kde se diskutovalo hlavně o zřízení pozice dětského ombudsmana.

Kde je dětský ombudsman, ptali se lidé

Ombudsman Stanislav Křeček zájemcům ukázal svoji kancelář a představil, čím vším se s kolegy zabývá. Na akci dorazili lidé nejen z Brna a okolí, ale z celé republiky. Pro některé návštěvníky bylo nepříjemným zjištěním, že v Česku stále neexistuje pozice dětského ombudsmana.

Návštěvnice Radka Neuwirthová přijela se svojí kamarádkou až z Havířova. „Chtěly jsme zjistit, co dělá ombudsman. Na prohlídce mě zaujalo, že mají dětskou skupinu. To je super, to bych také jako matka ocenila, když by ji nabízel i můj zaměstnavatel,“ uvedla.

 „Já jsem se během prohlídky zajímala o dětského ombudsmana. Překvapilo mě, že děti ombudsmanovi píší už nyní. Dětský ombudsman pak bude kompletně zajišťovat ochranu práv dětí,“ popsala její kamarádka

Veřejný ochránce práv podporuje zřízení dětského ombudsmana. Varuje ale před vznikem jen formální instituce

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček podporuje záměr vlády zřídit dětského ombudsmana. Varuje ale před vznikem jen formální instituce. Křeček to dnes řekl na tiskové konferenci. V České republice jako jedné z posledních evropských zemí dosud...

Srozumitelné dokumenty a informace o ústavní péči

Pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv připravili pro zájemce program věnující se právu v praxi. Zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm například v dílně srozumitelného psaní ukázal, jak udělat z kostrbatého úředního dokumentu srozumitelné sdělení. Kancelář veřejného ochránce práv totiž dlouhodobě usiluje o to, aby lidé rozuměli tomu, co jim úředníci píší.

Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity právník Štěpán Jílka, který se v Kanceláři veřejného ochránce zaměřuje na práva dětí v ústavech či dětských domovech, přiblížil, s jakými problémy se český systém ústavní péče o děti potýká. Sdílel své zkušenosti, protože sám po nějaký čas zároveň pracoval jako vychovatel v zařízení pro děti.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář veřejného ochránce práv

Štítky ombudsman, právo, Stanislav Křeček, Vít Alexander Schorm, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé projevili zájem o brněnskou Noc práva. Ombudsmana přijeli navštívit až z Havířova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.