Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Úředníci v Brně nařídili umělcům, aby se vystěhovali z domků u Kraví hory. Ti se bouří a pryč nechtějí

Umělci budovy v bývalém vojenském areálu na Kraví hoře v Brně zatím nevyklidí. Chtějí úřední výzvu revidovat. Dovnitř ale nechodí, přibyla tam cedulka se zákazem vstupu. Umělci měli takzvané likusáky opustit do neděle, v minulém týdnu jim to oznámilo vedení Brna, které prý jen plní požadavek stavebního úřadu.

Umělci se nevystěhovali

Likusáky jsou zhruba osmdesát let staré dřevěné domky, kterých je na Kraví hoře poblíž hvězdárny zhruba dvacet, šest jich je města, ostatní jsou Vysokého učení technického. Těch se výzva stavebního úřadu netýká, ač jsou podle umělců prakticky stejném technickém stavu. V likusácích několik let funguje komunita zhruba tří set umělců, výtvarníků, sochařů či muzikantů.

„V týdnu tam přibyla cedulka nepovolaným osobám vstup zakázán, takže zatím tam nikdo nevstupuje. Otázkou je, kdo je nepovolaná osoba, jestli ten nájemce, který tam má vybavení,“ řekl zástupce společenství Radovan Přikryl. Podle něj se dnes nic neděje a dít nebude. Umělci chtějí od města získat materiály, na základě kterých stavební úřad rozhodl o výzvě. Ty ale zatím k dispozici nemají. „Až je budeme mít a oni slíbili, že nám je dodají, tak je necháme posoudit. Určitě si necháme udělat vlastní expertizu,“ uvedl  Přikryl.

Stavby nejsou bezpečné

Stavební úřad konal na základě místního šetření 24. října 2023 a výzvu zaslal magistrátu 5. února. Ve vyjádření se píše, že výzvu obdržel magistrát v pondělí 19. února odpoledne. Podle stavebního úřadu jsou budovy nezpůsobilé k užívání. „Nejsou stavebně ani konstrukčně provedeny v souladu se současně platnými právními předpisy a normami z hlediska jejich požadavků na požární bezpečnost staveb,“ píše se v dokumentu, který vyzývá k okamžitému zamezení vstupu.

Přikryl uvedl, že podle současných předpisů logicky nejsou postaveny stovky historických budov. Nicméně dodal, že úřad vyzval majitele, aby do konce května zajistil úpravy, které užívání umožní. „Nejedná se o nic zásadního a je to řešitelné. Ale mám dojem, že vedení Brna řešení najít nechce,“ řekl Přikryl.

Hrozí rozpad komunity

Už dříve uvedl, že pokud by musela jen část z umělců odejít, tak by to znamenalo rozpad komunity, která není jinam přemístitelná. Řekl také, že není ani proveditelné, aby byly budovy do neděle vyklizené. Nachází se v nich věci v hodnotě statisíců korun.

Mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek dříve uvedl, že město hledá řešení jak zajistit požadavky stavebního úřadu s ohledem na nájemníky. „Kreativní odvětví město chce podporovat a budeme hledat náhradní prostory, to však není jednoduchý úkol. Likusáky nikdy nebyly zkolaudovány a nebyly ani určeny k účelům, pro které jsou užívány dnes. Plocha, na které se nachází, je dlouhodobě vedena v územním plánu jako veřejná zeleň,“ uvedl Poňuchálek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno

Štítky správa, výtvarné umění, hudba, reality, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To máme umělce co??? Ostuda Brna!!

Středa, 28. února 2024, 08:51Odpovědět

Marie Glanczová

umělci??? co tam tvoří?

Úterý, 27. února 2024, 14:07Odpovědět

Lubomir Chladek

Tod otázka Maruško.

Sobota, 2. března 2024, 19:07Odpovědět

Úředníci v Brně nařídili umělcům, aby se vystěhovali z domků u Kraví hory. Ti se bouří a pryč nechtějí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.