Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přeživší holokaustu přivezl z Terezína karetní hru Černý Petr. Školáci dokreslují chybějící kartu

Současní školáci mohou dokončit karetní hru Černý Petr, kterou vytvořil neznámý autor za druhé světové války v táboře v Terezíně. Karty po válce přivezl z Terezína přeživší holokaustu Petr Haimann. Jedna karta ve hře chybí. Židovská obec Brno s centrem židovské kultury Štetl kvůli tomu vyhlásily výtvarnou soutěž. Je určena pro žáky od šesti do 18 let. Děti mají za úkol kartu dokreslit, řekla ředitelka festivalu Štetl Eva Yildizová.

„Já jsem pořád chtěl kreslit. To kreslení bylo jaksi ve mně“

Židovská obec Brno podle předsedy Jáchyma Kanarka karty následně vyrobí. Vrátí tak hru zpět do života.

Haimann pochází z Brna, do Terezína byl deportován společně s rodiči v roce 1941, kdy mu byly tři roky. V Terezíně s rodiči zůstal až do jeho osvobození v roce 1945. Důležitou roli v době jeho pobytu v táboře sehrála kresba a tvůrčí aktivity.

„Já jsem pořád chtěl kreslit. To kreslení bylo jaksi ve mně. Vždycky mi někde sehnali nějaký papír, i tužky se tam daly sehnat z kanceláří a podobně. Takže jsem kreslil, vyplňoval jsem tím čas," uvedl v tiskové zprávě Haimann.

„Pouze dvě karty z balíčku ukazují, co se v koncentračním táboře doopravdy dělo“

Z Terezína si do Brna dovezl kromě vlastních obrázků i díla těch, kteří zmizeli v transportech do vyhlazovacích táborů. Mezi nimi byla i karetní hra od neznámého autora.

„Pouze dvě karty z balíčku ukazují, co se v koncentračním táboře doopravdy dělo, ostatní zachycují svět za hranicemi Terezína nebo ve fantazii. Vnímáme, že dnešní děti jsou uzavřeny v bublině sítí, která je dost často i traumatizuje. Chtěli bychom, aby se děti podívaly, co je za tímto světem, a nakreslily, jaké jsou jejich sny," uvedla Yildizová.

Hru tvoří karta mouřenína a 14 dvojic, z nichž je jedna neúplná. První karta z neúplné dvojice zobrazuje dívku oblečenou v národním kroji. Druhá vzejde ze soutěže, které se mohou zúčastnit žáci základních, středních a základních uměleckých škol z celé ČR. Za každou školu lze přihlásit maximálně pět výtvorů. Zájemci navrhnou také podobu rubové strany karet, která bude použita při výrobě balíčku.

Soutěžní práce mohou zájemci zaslat na adresu Židovské obce Brno do 30. dubna. Výsledky soutěže vyhlásí odborná porota v čele s Haimannem 31. května. Nejlepší soutěžní práce budou vystaveny na konci srpna v Café Paměti národa v Radnické ulici. Vystaveny budou společně s retrospektivní výstavou Petra Haimanna zahrnující nejen jeho dětské kresby z Terezína. Výstava bude součástí programu festivalu Štetl, který se zaměřuje na propojování historie a současnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠTETL FEST

Štítky historie, Černý Petr, menšiny, školy, holokaust, Židé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přeživší holokaustu přivezl z Terezína karetní hru Černý Petr. Školáci dokreslují chybějící kartu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.