Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řidičům na Žlutém kopci se uleví. Vyroste tam parkovací dům se dvěma stovkami míst

Problémy s parkováním u Masarykova onkologického ústavu a obecně na Žlutém kopci řeší v Brně už dlouho. Ústav se rozrůstá a pacientů přibývá, zato parkovacích míst v okolí ubývá. Problém má vyřešit nový parkovací dům se dvěma stovkami míst. Brněnští radní schválili vyjádření k projektové dokumentaci.

Šest podlaží i místo pro elektromobily

Problém s parkováním na Žlutém kopci částečně vyřeší výstavba nového parkovacího domu. Budova vyroste na nároží Tvrdého a Tomešovy ulice a pojme dvě stě dvaadvacet aut včetně elektromobilů. Vyjádření k projektové dokumentaci o umístění a povolení stavby v těchto dnech schválili brněnští radní.

„Parkovací dům bude šestipodlažní, parkovat bude možné i na střeše. V podzemním podlaží, které je částečně zapuštěné do stávajícího svažitého terénu, se nachází nejvíce parkovacích míst vybavených nabíječkami pro elektromobily. V dalších podlažích je s nabíječkou každé páté parkovací stání. Vjezd bude z ulice Tvrdého, výjezd na Tomešově,“ upřesnil radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Místu, jež by namísto snižování kapacit pro dopravní prostředky potřebovalo jejich navýšení, měla pomoct různá opatření. Město zavedlo například zóny Kiss and Ride, dalším krokem bylo zpoplatnění parkoviště před Bakešovým pavilonem. Ani jedno ale dopravní situaci v okolí nevyřešilo.

Onkologický ústav v Brně zpoplatnil parkování, aby zbyla místa pro pacienty

Problémy s parkováním u Masarykova onkologického ústavu řeší v Brně už dlouho. Velký nedostatek míst pro auta nyní částečně řeší poplatky na jednom z parkovišť. Vedení zařízení si od placeného odstavování vozů slibuje zvýšení kapacity pro své...

Dlouhodobé problémy s místem

V atraktivní lokalitě potíže s parkováním řeší dlouhodobě, s rozrůstáním Masarykova onkologického ústavu ale nedostatek místa lidé vnímají mnohem více. Svá auta nemají kam zaparkovat jak pacienti či jejich blízcí, tak i obyvatelé historické čtvrti.

„Zatímco počet ošetřených pacientů Masarykova onkologického ústavu stále výrazně roste, parkovacích míst v jeho okolí ubývá. Jedná se o dlouhodobý palčivý a po mnoha letech jednání a hledání řešení se postupně rozjíždí projekty, které výrazně zlepší možnosti parkování jak pro pacienty a jejich blízké, tak pro rezidenty,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V Brně léčí rakovinu už téměř devadesát let. Onkologický ústav se rozroste o dvě nové budovy

Masarykův onkologický ústav se do dvou let rozšíří o dva nové pavilony. V areálu na Žlutém kopci vyroste Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče dohromady za miliardu korun. Díky pracovištím zdravotnické zařízení, které...

Popínavé rostliny i stromy v okolí

Projektanti zvažují při stavbě použití popínavých rostlin, tak aby navrhovaný objekt vhodně zapadal do zastavovaného území v atraktivní lokalitě města. V okolí plánují dělníci také vysadit zeleň, aby vykompenzovali újmy vzniklé při výstavbě nového parkovacího domu.

Stromy zakoření nejlépe v nejbližším okolí stavby. Odborníci momentálně prověřují stávající vedení slaboproudu v ulici Tvrdého za účelem výsadby stromořadí v travnatém pásu mezi chodníkem a silnicí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky parkování, MOU, parkovací dům, stavba, Žlutý kopec, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renata Filipová

Tak tohle je tak idiotské jak na provedení tak i na přístup při stavbě. Příklad: policajti i město moc dobře ví že to bude rozkopané minimálně dva roky, auta se budou štosovat bůh ví kde. Místo toho raději dají zelené kovové tyčky na chodník aby tam nemohlo stát dalších 6 aut. Ano já chápu že chodník je na chození, ale ty auta tam stály odjaktěživa a rok dva by to ještě přežily. Vše je založené široko daleko a lidi agresivní. Argument s MHD taky neobstojí - nikdo nepoveze starého rodiče na chemoterapii autobusem a pak přes dvě šaliny.

Čtvrtek, 8. února 2024, 16:35Odpovědět

Řidičům na Žlutém kopci se uleví. Vyroste tam parkovací dům se dvěma stovkami míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.