Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Onkologický ústav v Brně zpoplatnil parkování, aby zbyla místa pro pacienty

Problémy s parkováním u Masarykova onkologického ústavu řeší v Brně už dlouho. Velký nedostatek míst pro auta nyní částečně řeší poplatky na jednom z parkovišť. Vedení zařízení si od placeného odstavování vozů slibuje zvýšení kapacity pro své pacienty. Invalidé plochu dál využívají zadarmo.

Brněnské zdravotnické centrum na Žlutém kopci trápí okolní prostor, jenž bývá doslova přeplněný stojícími vozy. Situace s narvanými parkovišti, na kterých nechávají auta návštěvníci ústavu i obyvatelé Masarykovy čtvrti, se navíc postupně zhoršuje a pomalu spěje ke ztrátě třetiny parkovacích míst.

Místu, jež by namísto snižování kapacit pro dopravní prostředky potřebovalo jejich navýšení, mají pomoct různá opatření, jako jsou například zony Kiss and Ride. Ty slouží pro rychlé vystoupení a nastoupení pacientů, které do lokality za léčbou často vozí příbuzní. Jedním ze způsobů, jak se chce ústav vyhnout dopravnímu kolapsu, je také zpoplatnění parkoviště před Bakešovým pavilonem. Od druhého října tak za 64 míst pro auta lidé platí.

„Každá započatá hodina parkování řidiče stojí šedesát korun. Invalidé jsou od tohoto poplatku osvobozeni a parkování mají zdarma,“ uvedla mluvčí Masarykova onkologického ústavu Klára Jirkovská. Od tohoto kroku si vedení centra slibuje víc prostoru pro přijíždějící pacienty a návštěvníky. 

O třetinu méně

Napětí na Žlutém kopci se stupňuje od června, kdy první vlna krácení postihla odstavné plochy u bývalých městských vodojemů. Na osm desítek míst v nadzemní části kulturní památky podle plánů města nově pokryje zeleň. Příští rok ubyde dalších zhruba čtyřicet stání kvůli stavbě v areálu zdravotního centra.

Právě vybudování centra prevence a rozšíření současného Švejdova pavilonu zajistí nové parkoviště pro více než dvě stě řidičů. Projekt ale bude hotový až za tři roky. Naděje tedy zařízení vkládá také do vzniku parkovacího domu. Podle plánů magistrátu vyroste objekt s téměř 250 parkovacími místy v ulici Tvrdého do pěti let.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky Brno, parkování, doprava, Masarykův, ústav, onkologický, Žlutý kopec, auta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Toman

To je logika vedení ústavu. Jděte se tam podívat odpoledne po 5 hodině. Parkoviště jsou skoro prázdná. Většinou tam tedy parkují pacienti a tak je skásneme.

Čtvrtek, 5. října 2023, 13:04Odpovědět

Roman Humpolík

Ono nyní pomůže zavedení tzv. modré zóny, kdy zde přestanou parkovat odstavené vozy z ostatních zón.

Čtvrtek, 5. října 2023, 11:45Odpovědět

Onkologický ústav v Brně zpoplatnil parkování, aby zbyla místa pro pacienty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.