Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně léčí rakovinu už téměř devadesát let. Onkologický ústav se rozroste o dvě nové budovy

Masarykův onkologický ústav se do dvou let rozšíří o dva nové pavilony. V areálu na Žlutém kopci vyroste Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče dohromady za miliardu korun. Díky pracovištím zdravotnické zařízení, které se ročně stará o zhruba osmdesát tisíc pacientů, kapacitu ještě zvýší.

Masarykův onkologický ústav chystá pro pacienty dvě nová pracoviště. V roce 2026 brány otevře Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče. Rozšíření areálu na Žlutém kopci vyjde na miliardu korun, 826 milionů půjde z Národního plánu obnovy, zbytek pokryjí peníze ze státního rozpočtu.

MOÚ je největší onkologické pracoviště v Česku. „Je to mimořádně důležité pracoviště, které má v našem zdravotnickém systému dlouhodobě významné a specifické místo. Nová centra umožní zahájit další programy pro onkologické pacienty, stejně jako ty zaměřené na účinnější prevenci nádorových onemocnění,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Ústav se nyní stará o více než osmdesát tisíc pacientů ročně, kapacity s přístavbou ještě rozšíří. „Nové budovy umožní přesunout a rozšířit stávající pracoviště a vytvoří nové prostory pro podpůrnou péči a klinický výzkum. Změna rozmístění pracovišť přispěje i ke zvýšení bezpečnosti našich pacientů. V neposlední řadě stavby přinesou nové kapacity pro parkování," vysvětlil ředitel MOÚ Marek Svoboda.

Místo pro první kontakt s lékaři

Centrum inovativní a podpůrné péče bude prvním místem, které onkologický pacient navštíví. V budově také vznikne nová hlavní vchod do komplexu zabezpečený turnikety. Stavět dělníci začali už koncem loňského roku. Vznikne na Vaňkově náměstí, naváže na nynější Švejdův pavilon.

„Rozvoj Masarykova onkologického ústavu naráží na své limity. Dostavba přinese nové prostorové kapacity pro několik specializovaných pracovišť. Například Edukační centrum bude jediné svého druhu v tuzemsku,“ sdělil Svoboda.

Vyšetření pro nositele mutací

Centrum onkologické prevence bude na místě bývalé transfúzní stanice v Tomešově ulici. Vytvoří podmínky pro posílení všech nynějších programů onkologické prevence, současně vzniknou kapacity pro nové programy a klinický výzkum v této oblasti.

Centrum s posluchárnami zapojí ústav do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání odborníků i laické veřejnosti. Celá nová infrastruktura umožní zavést program podpůrné péče o onkologické přeživší.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MOÚ, Anna Pospíšilová

Štítky pacient, rakovina, prevence, Česko, Masarykův onkologický ústav, Žlutý kopec, Petr Fiala, Brno

V Brně léčí rakovinu už téměř devadesát let. Onkologický ústav se rozroste o dvě nové budovy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.