Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tornádo smetlo v Hodoníně psí útulek. Budova se po téměř třech letech dočkala opravy

Když se koncem června 2021 jihem Moravy prohnalo ničivé tornádo, nevyhnulo se ani útulku pro opuštěné psy v Hodoníně. Živelná pohroma zvířecí domov téměř srovnala se zemí, po skoro třech letech se zařízení dočká oprav. Na místě vyroste nová administrativní budova a téměř třicítka kotců.

Opravy skoro od základů

V Hodoníně začala dlouho očekávaná stavba psího útulku. Na místě objektů poškozených tornádem vyrostou dvě nové jednopodlažní budovy. Správní budova poskytne zázemí pro zaměstnance, nové příbytky dostanou také zvířata

„Objekt kotců s půdorysem ve tvaru písmene U nabídne šestadvacet kotců pro útulek a dva odchytové kotce přístupné zvenku pro městkou policii. Dále jsou navrženy dva venkovní výběhy se zatravněnou plochou doplněny o výsadbu,“ uvedla mluvčí města Petra Kotásková.

Součástí areálu bude také nové oplocení a protihluková stěna do výšky dvou metrů. Pozemek čekají také opravy kanalizace, připojení vody a elektroinstalace, okolí útulku dělníci zpevní a upraví zeleň.

Zástupci města zveřejnicli vizualizaci nového útulku. FOTO: Město Hodonín

Hotovo bude ještě letos

V půlce ledna stavební firma převzala staveniště a zahájila demoliční práce torz původního útulku. „Dokončení stavby očekáváme letos v listopadu. Přípravné práce na obnově útulku začaly ihned na přelomu let 2021 a 2022, kvůli značnému poškození ale trvalo zpracování dokumentace,“ popsala Kotásková.

Městský útulek zahájil svůj provoz v roce 1996 a azyl tam nachází přibližně sto až dvě stě psů ročně. Nalezená zvířata pochází z Hodonína i okolních obcí. Většině z nich se podaří díky adopci nalézt nový domov nebo se vrátit ke svým majitelům.

Zasažené obce se dva roky po tornádu stále vzpamatovávají. Opravit vše nestihly

Ani po dvou letech od tornáda nemají obce na Břeclavsku a Hodonínsku opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vyhlásilo novou výzvu na obnovu...

Pomohou dotace

Odborníci cenu stavby vyčíslili na zhruba dvaačtyřicet milionů korun, město se uchází o dotaci ve výši sedmadvacet milionů korun z programu Živel od Ministerstva pro místní rozvoj. Ta je určena na opravy poškození po tornádu. Od pojišťovny město dostane osm a půl milionu korun, čtyřmilionovým darem přispěla na opravy také soukromá společnost.

„Předpokládáme tedy, že náklady ze strany města budou minimální. Je však pravděpodobné, že výše dotace může být vzhledem k uvedeným částkám poměrově krácena. Odpověď z ministerstva však obdržíme až v průběhu měsíce února,“ shrnula Kotásková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hodonín

Štítky tornádo, útulek, psi, oprava, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tornádo smetlo v Hodoníně psí útulek. Budova se po téměř třech letech dočkala opravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.