Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Barokní lékárna v Brně je znovu otevřena. Lidé tam najdou prášek z mumie i roh jednorožce

Muzeum města Brna v nových prostorách hradu Špilberku opět otevírá expozici Barokní lékárny. V ní si návštěvníci mohou prohlédnout vybavení pocházející z kláštera řádu sv. Alžběty na Červeném kopci na Starém Brně. Kromě dobového nábytku jsou k vidění i tehdejší léky, jako je například prášek z mumie, jelení jazyk nebo roh jednorožce.

Expozice se po restauraci přesunula do nových prostor

Expozici Barokní lékárny dříve mohli návštěvníci obdivovat v prostorách současné pokladny a ŠPILBERKSHOPU na malém nádvoří hradu. Začátkem roku 2022 se ale výstava uzavřela.

„Zjistilo se, že klimatické podmínky prostor nejsou ideální a bylo zapotřebí najít nové, které by vyhovovaly uložení vzácných dřevěných skříní z poloviny 18. století. Barokní lékárnu také čekal rozsáhlý restaurátorský zásah,“ řekl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Nyní se jedna z mála dochovaných lékáren z 18. století opět otevírá pro veřejnost.

Zařízení lékárny dříve sloužilo nemocným v klášteře alžbětinek

Vybavení expozice pochází z kláštera řádu sv. Alžběty na Červeném kopci z doby jeho založení v roce 1753. „Finanční dary od bohatých mecenášů pomohly nastartovat stavbu nového konventu a otevřela se i klášterní lékárna. Lékárnu měla vždy na starost jedna ze sester s patřičným vzděláním a zkušenostmi. Ostatní ji pomáhaly,“ uvedl kurátor Tomáš Koch.

Už v polovině 19. století medicína pokročila natolik, že zastaralý inventář nemohl v modernější době obstát, a klášter, jehož příjmy tvořily hlavně dary, na potřebnou modernizaci neměl peníze. Rada města Brna tedy uspořádala sbírku a následně lékárenský mobiliář i s částí inventáře odkoupila do sbírek začínajícího městského muzea.

Ve vystavených nádobách se stále nachází tehdejší léky

Návštěvníci si v expozici mohou prohlédnout nejen dřevěný nábytek z 18. století, ale i několik lékárenských nádob plných historických léků, jako je například prášek z mumie, račí oči nebo roh jednorožce. Část expozice je také věnovaná brněnskému rodákovi Johanu Georgu Kamelovi, který na Filipínách založil první lékárnu otevřenou pro všechny.

Nejen pro děti je pak připraven speciální interaktivní program a kreativní prohlídky, během kterých se návštěvníci dozví více zajímavostí o substancích, které alžbětinky používaly k léčení. „Návštěvníci náhlednou pod pokličku tajů tehdejšího lékárenství. Po rozluštění nápisů na lékárenských stojatkách se budou cítit jako ve škole čar a kouzel,“ popsala vedoucí oddělení muzejní pedagogiky Markéta Brhlíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum města Brna

Štítky lékárna, expozice, klášter, muzeum, Špilberk

Barokní lékárna v Brně je znovu otevřena. Lidé tam najdou prášek z mumie i roh jednorožce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.